Sorin ADAM, pictor

Sorin Adam s-a născut in anul 1968, la Ploieşti si a încetat din viata la data de 29 decembrie 2022, in București.

Sorin Adam s-a născut în familia colecționarilor de artă ploieșteni Mira Tănase și Victor Adam.

A absolvit Academia de Arte „Luceafărul” din București (academie particulară) – Secția pictură, promoția 1996, și a fost licențiat al Academiei de Artă București în același an. Între anii 1998 și 2002 a fost preparator universitar la Academia de Arte „Luceafărul”.

A fost studentul profesorului Vasile Grigore la Academia de Arte „Luceafărul” din București.

A devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1997.

Curentul artistic cel mai apropiat artistului, este postimpresionismul, cu unele interpretări personale ale fovismului, precum și elemente românești ale picturii clasice interbelice, clasice.

Printr-un astfel mod de interpretare, Sorin Adam reușește să alăture limbaje diferite precum și viziuni cromatice ce aparțin unor creatori foarte diferiți cum au fost: Georges Seurat, Henri Matisse și André Derain, precum și Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza și Nicolae Dărăscu. Acestor mari maeștri li se alipesc Vincent Van Gogh, Eugène Delacroix, Paul Cézanne, dar și Constantin Piliuță, Alexandru Ciucurencu și Vasile Grigore.

O performață în sine o reprezintă și modul cum Sorin Adam își găsește direcția proprie, prin interpretare personală, fără a recurge la experimente artificiale într-un păienjeniș de tentații estetice și influențe stilistice ale predecesorilor.

Profesorul său – maestrul Vasile Grigore l-a portretizat drept „un talentat pictor, cu un destin de mare artist și continuator al iluștrilor pictori europeni Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu sau Corneliu Baba.”

Un nou vârtej al vrerii, Sorin Adam este neobosit în a găsi un făgaș al desfășurării sale. Colorist și inteligent gânditor al suprafeței, Adam bate la ușile carierei grele și, cred eu, viitor fructuoase.” Constantin Piliuță

Lumea exotică a Orientului i-a indus un ecleraj distinct prin lumina specifică, dar și prin colorismul și figurativul stilizat impus de tradiția noastră. Continuator al valorilor artistice moderne.

Sorin Adam a cautat originalitatea în misterul lumii care i se înfățișează în arealul existențial de unde selectează motivele picturale potrivite temperamentul său creator.

Nuduri, naturi statice, peisaje, portrete, studii de desen, scene de interior transfigurează știința dobândită în noi descifrări ale vizibilului, în maniera consacrată de tratare a spațiului compozițional, dar operând cu propriile sisteme de investigare a relației dintre elemente, a raporturilor calorice, a metamorfozelor contrastante ale culorilor, ale cadrelor imagistice selectate din arealul existențial.