Sever BURADA, pictor

Sever Burada (Burădescu) s-a născut la data de14 ianuarie 1896, la Craiova, si a încetat din viata in data de 3 septembrie 1968,la București.

A urmat Școala de Belle-Arte din București, unde a avut profesor de pictură pe George Demetrescu Mirea și Jean Al. Steriadi (1915-1919).

După absolvire, a participat la concursul pentru bursa Nicolae Grigorescu. S-a clasat primul, fapt ce i-a permis să-și continue studiile, timp de încă cinci ani, la Paris.

Cele mai importante tablouri ale sale: Deșteptarea primăverii, Profil de fată, Cu gânduri bune, Autoportret (expus la Salonul oficial al artiștilor francezi, din 1932), Nud blond se disting printr-un desen corect, sensibil si fin.

În timpul celui de-al doilea război mondial, a fost comandant al lagărului de concentrare de la Vapnearka (pe atunci Transnistria). Pentru acest fapt a fost condamnat la moarte, pedeapsa fiind apoi comutată în închisoare pe viață.

După război, numele lui Sever Burada a figurat, între primele, pe lista de artiști interziși. […] Sever Burada a suportat ceea ce s-ar putea chema un tip de uitare oficializată. Nu i s-a permis să expună, iar interdicția de a i se cita numele și creația a funcționat zeci de ani fără sincope. După ce a ieșit din temnița, omul și-a dus zilele cum a putut, dar pictorul a fost ucis atunci. Nu când aștepta plutonul de execuție, ci când statul a decis moartea lui socială. Mulți pictori cu vederi politice de dreapta, afirmate în felurite moduri până în 1945, au figurat pe inventarul de ostracizati. Cazul lui Burada însă e în toate privințele semnificativ, intrucât tablourile, câte ni s-au păstrat, arată un mare, un foarte original meșter pictor.” Tudor Octavian, Pictorii români uitați.

Lucrari in Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Vălenii de Munte; Muzeul de Artă Constanța; Muzeul Național Cotroceni, București; Muzeul Municipal București în Palatul Sutu; Muzeul Memorial Alexandru Bellu, Urlați.