Sergiu DUMITRESCU, sculptor

Sergiu DUMITRESCU s-a născut la Galaţi, in anul 1954 si a încetat din viata la data de 1 februarie 2016, la Galați.

In anul 1981 a absolvit Institutul de Arte Plastice, profesori Vladimir Predescu şi Marin Iliescu, București.

După absolvire (1981), a revenit la Galaţi și a lucrat ca metodist la Casa de Cultură a Studenţilor, profesor în mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar, consilier la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional şi manager al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, instituţie pe care a condus-o până la data decesului.

A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar din 1995 membru fondator al grupării artistice AXA, Galaţi.

În unele lucrări, precum „Îmblânzitorul de păcate”, o adevărată pledoarie în lemn a eliberării omului de răul care sălăşluieşte în sine, „Incertitudinea existenţei”, compoziţie axată pe ideea eroziunii pe care timpul o exercită asupra fiinţei umane, „Gulag” sau „Trauma Ianus”, artistul este înclinat spre expresionism.

Motive cu semnificaţii biblice sau inspirate din mitologia greco-romană şi egipteană stau la baza unor sculpturi pe care le-a denumit „Supliciu”, „Înălţare”, „Arhanghel”, „Geneză”, „Prometeu”, „Icar”, „Sibilă”, „Iris”, „Nimfă”, „Centaur”, „Orion”, „Danaidă”, „Medeea”, “Ithaca”, “Cassiopeea”, “Efeb”, “Cer plutitor”, “Ichthys”, „Dioscurii” ş.a. Lucrări ca “Vergo”, “Gemeni”, “Selena”, “Taurra” îşi au sorgintea în simbolistica astrologică, în timp ce “Inorog trist” şi , “Calul danubian” înfăţişează animale fabuloase.

În cei peste 30 de ani de activitate artistică, Sergiu Dumitrescu s-a remarcat prin apartenența la un tip de investigații plastice specific generației de sculptori afirmați în anii ’80: deschiderea către zona experimentală corelată cu asimilarea unor elemente caracteristice școlii românești de sculptură dezvoltată în a doua jumătate a secolului XX”, Mariana Cocoș
A fost onorat cu distincţii precum: Premiul III la expoziţia concurs de la Cissone, Italia (1995); Premiul pentru talent şi ofensivă în arta plastică gălăţeană, acordat de ziarul „Viaţa liberă” (1995), Premiul Municipiului Galaţi (2012) etc.
Lucrări ale sale se află în colecţii de stat şi particulare din România, Anglia, Franţa, Italia, Germania, Grecia, Belgia, SUA, Australia.