Satele cehești, Caraș-Severin

Satele cehești din județul Caraș-Severin sunt in numar de cinci, situate in zona Clisurii Dunarii: Gerník, Svatá Helena, Bigr, Rovensko și Šumice.
Frumusețea si tradițiile satelor cehești din județul Caraș-Severin se mai pastreaza inca si astazi intrucat numărul mic al locuitorilor, dar si așezarea izolata din punct de vedere geografic nu le permite locuitorilor din alte ținuturi sa le invadeze teritoriul, cultura si valorile.


Gârnic (în cehă Gerník) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Caraș-Severin, Banat, România. Populația satului este constituită în întregime din cehi.
În localitatea Gârnic există şi primul muzeu al comunității cehe din România.

Casa cehă sau cesky dum, cum o denumesc localnicii, este amenajată în stil rustic cu o serie de dependinţe, şură, anexe gospodăreşti şi grădină.

Patru dintre sate, şi anume Gârnic, Sfânta Elena, Bigăr şi Eibenthal se află pe teritoriul Parcului Natural Porțile de Fier .
Ravensca se află la limita parcului, pe o culme centrală din Munţii Almăjului, la altitudinea de 740 m. Este satul ceh la cea mai mare altitudine dar şi unul din cele mai izolate sate.
Satul Şumiţa este de asemenea izolat, aflându-se la cea mai mare distanţă faţă de celelalte sate ceheşti.
Intre Gârnic şi Ravensca traseul trece pe la câteva mori de apă unice, morile lui Pătru (U Petra).