Sabin BĂLAȘA, pictor, regizor, scriitor

Sabin Bălașa s-a născut la data de 17 iunie 1932, in Dobriceni, județul Olt, si a încetat din viata la data de 1 aprilie 2008, la București.

In anul 1955 a absolvit Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, România

In anul 1965 a urmat cursuri Academia de Limbă și Cultură Italiană Siena, iar in 1966 cursuri Academia de Pictură din Perugia.

A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi al Uniunii Cineaştilor.

Bălașa a lăsat în urma sa o operă care cuprinde peste 200 de tablouri. Printre cele mai cunoscute picturi ale sale se numără „Luceafărul”, „Miracol”, „Războinicii”, „Nunta cosmică”, „Înfruntare”, „Adam și Eva”, „Seniorii” sau „Icar”.

Pe lângă pictura de şevalet, artistul a realizat numeroase lucrări de pictură murală.

Sabin era talentat, avea o cromatică extraordinară, folosea nuanțele de albastru într-un stil propriu. Plecase de la albastru de Voroneț și dezvoltase tema până la epuizare” Alecu Ivan Ghilia

Lucrările sale se găsesc în muzee şi în colecţii private din Italia, Franţa, Suedia, Germania, SUA, Israel, Norvegia, Canada, Australia.

Sabin Bălaşa a fost și regizor de filme de animaţie şi scriitor. Artistul a regizat filmele: ”Picătura” (1966, Premiul Pelicanul de Argint, Mamaia), ”Oraşul” (1967), ”Valul” (1968, Premiul Pelicanul de Argint, Mamaia), ”Pasărea Phoenix” (1968), ”Fascinaţie” (1969), ”Întoarcere în viitor” (1971), ”Galaxia” (1973, Premiul pentru plastica filmului, ACIN), ”Exodul spre lumină” (1979, Premiul pentru plastica filmului, ACIN).

De-a lungul vieții i-au fost acordate mai multe premii, între care: Medalia de Aur la Concursul European de Pictură (Pescara, Italia -1965), Medalia de Aur, Accademia d’Italia (Salsomaggiore, Italia – 1980), Diploma de Maestro di Pittura ”Honoris Causa” şi ”Statue of Victory”, Premiul pentru Cultură (Salsomaggiore, Italia – 1983), Cavaler al Artelor, Accademia Bedriacense (Calvatone, Italia – 1985), Palma d’Oro d’Europa, Accademia Europa (Italia, 1986), Doctor Onorific, University Foundation, the Marquis Giuseppe Sciluna (SUA, 1988), Medalia de bronz ”A. Einstein”, International Academy Foundation (SUA – 1989)

De asemenea, a fost decorat cu Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”, precum si Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer