Pavel BUCUR, sculptor

Pavel BUCUR s-a născut in Bistrița-Năsăud, in anul 1945 si a încetat din viata la data de 26 septembrie 2016, la Brașov.
Pavel Bucur a fost absolvent al Liceului de Arte Plastice din Cluj (1965) şi al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, secţia Sculptură, clasa prof. Ion Lucian Murnu (1971).

Pavel BUCUR, sculptor

Pavel Bucur a participat la peste 100 de expoziţii naţionale, zeci de expoziţii internaţionale şi a realizat peste 40 de expoziţii personale în România, dar şi în Germania, Italia, Franţa, Polonia, Elveţia, Spania. Este membru UAP din 1970.
Între 1976 – 1987 a participat la bienalele internaţionale de sculptură din Spania şi Italia, iar in perioada 1971 – 2003, la peste 15 simpozioane naţionale şi internaţionale de sculptură. A fost recompensat cu bursele ”Dimitrie Paciurea”, ”Ion Andreescu”.

Numele său a fost introdus în 1982 în „ Men of Achievement ”, Centrul biografic internațional Cambridge, Marea Britanie și în 1992 în Dicționarul de arte internaționale „ Who’s who in International Art ”, Elveția . Sculptorul s-a dedicat realizării, în ultimii douăzeci și cinci de ani din viața sa, a numeroase lucrări în studioul său din Concordia Sagittaria , Italia.
Lucrările sale se găsesc în muzee și colecții private din România, Italia, Germania, Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Grecia, Israel, Canada, Mexic, Argentina, Belgia, Rusia.
Lucrări monumentale:
1980 – „Monumentul Independenţei”, Calafat;
1981 – „Poarta Soarelui”, Muzeul de Artă Modernă Castellanza, Milano;
1986 – „Monumentul Tineretului”, Straja, Canalul Dunăre–Marea Neagră;
– „Micul Prinţ”, Bologna;
1991 – „Poarta Soarelui”, Prundul Bârgăului, Bistriţa.