Palatul Löffler, Timișoara

Palatul Löffler este o clădire istorică din centrul Timișoarei, în Piața Victoriei, construită între 1912 – 1913 de familia și firma Löffler, după planurile lui Leopold Löffler.
Jacob Löffler și cei trei fii ai lui erau comercianți de cereale, iar unul dintre ei era și arhitect.

Palatul Löffler, Timișoara

Palatul aparține curentului Szeceszió, iar arhitectul clădirii a fost chiar unul dintre cei trei fii ai familiei Löffler, Leopold. Stilul clădirii era unul modern pentru perioada anului 1913, camerele erau înalte, iar parterul clădirii era destinat spațiilor comerciale.
La parter se afla o cafenea, iar la scurt timp Palatul Löffler se modernizează cu trei ascensoare pentru obiecte grele sau bagaje și trei ascensoare de persoane, moment în care plata pentru închirierea spațiilor și apartamentelor din palat crește semnificativ.

Palatul Löffler avea trei niveluri, cu 46 de apartamente și 142 de camere în total.
Palatul are trei intrări, pentru că Jacob Löffler avea trei fii și dorea ca fiecare să aibă intrare separată în palat. Unul dintre fiii săi și-a trăit ultimele clipe din viață chiar la o mansardă din clădire.

Pe frontonul triunghiular dinspre nord (dinspre clădirea Operei) se observă încă urme de gloanţe trase în ziua de 17 Decembrie 1989.