Palatul Ghika din Comănești – reședința de vara a familiei Ghika

Palatul Ghika din Comănești a aparținut familiei Ghika, folosită ca reședință de vară.
Dimitrie Ghika-Comănești a fost explorator, doctor în drept, politician, s-a născut în 1839 și a decedat în 1923.
Palatul Ghika din Comănești se află situat într-o zonă destul de atractivă, în mijlocul unui parc important al județului Bacău, fiind considerat de către Ortensia Racoviță drept una dintre cele mai frumoase grădini de pe tot cuprinsul României.

Locul în care a fost așezat Palatul Ghika din Comănești era destul de atractiv prin grădinile de flori multicolore, ce conțineau cele mai frumoase specii de plante, dar și prin orangeriile largi în dimensiuni.
Palatul Ghika-Comănești este un ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul orașului Comănești, operă a arhitectului Albert Galleron.
Palatul Ghica-Comănești a fost construit în anul 1880, în stilul baroc târziu, de meșteri italieni.
Palatul şi parcul au fost în proprietatea familiei Ghyka până în anul 1946. După această dată, în palat au fost găzduite diverse instituții publice, a căror funcționare improprie în acest spațiu a dus, în timp, la deteriorarea treptată a clădirii.

În 1979, s-au demarat ample lucrări de restaurare şi refuncţionalizare a palatului, acesta fiind transformat în actualul Muzeu de Etnografie şi Artă Dimitrie N. Ghica.
Palatul familiei Ghika reprezentă o componentă a vieții din această zonă, fiind inclus în circuitul oricăror excursii în zonă.
Alături de gara CFR și alte clădiri construite în secolul XIX, clădirea palatului transformat în muzeu, reprezintă un etalon al istoriei, cunoscut și îndrăgit de locuitorii din zonă. Indiferent de vârstă și preocupări, comăneștenii sunt mândrii de clădirea palatului.
O vizită la muzeu e o plăcută întoarcere în timp, într-o perioadă când prinții și prințesele existau în realitate.