Palatul de Justiție din Focșani

Palatul de Justiție din Focșani a fost construit între 1909 și 1912 la inițiativa prefectului din acea perioadă, P. Panaitescu, fiind inaugurat pe 12 aprilie 1912.
Clădirea este construită în anul 1909 în stilul românesc creat de Școala de Arhitectură a arhitectului Ion Mincu (personalitate focșăneană, care vinde terenul aflat în proprietate, prefectului județului Putna, în 1908, special pentru a se construi Palatul de Justiție).

Palatul de Justiție din Focșani

Construcția veche este din zid masiv, Palatul fiind acoperit cu țiglă și susținut pe un soclu de piatră. Este compartimentat în 38 de încăperi, structurate la subsol, parter și etaj.
Clădirea, amplasată în zona centrală a orașului Focșani, a fost realizată după planurile arhitecților Alexandre Clavel și Constantin Băicoianu. Alexandre Clavel a fost atras de frumuseţea artei româneşți, având o predilecţie nativă pentru armonia formelor, culorilor, cusăturilor populare, crestăturilor în lemn, cu o vădită înclinaţie pentru arhitectură.
Fațada principală este compusă simetric, de o parte și de alta a accesului principal, retras spre interior. Intrarea este marcată de o arcadă semicirculară susținută de două coloane angajate cu capitel. În axul de compoziție, deasupra intrării se remarcă volumetric turnul cu ceas.
La nivelul etajului, sunt amplasate simetric față de axul de compoziție, două loggia, fiecare ritmată cu câte cinci colonete cu capiteluri care sprijină arcaturi semicirculare. Fațada lateral, de-a lungul străzii Cezar Bolliac, mai sobră, este concepută a fi secundară ca importantă, fiind tratată similar cu fațada laterală dinspre S-E. Cornișa este realizată din retrageri succesive ale tencuielii.
Holul central, Sala paşilor pierduţi, care cuprinde majoritatea spațiului parterului, reprezintă o adevărata placă turnantă care distribuie publicul şi vizitatorii la funcțiunile accesibile acestora.

Până în anul 2011 clădirea a găzduit atât Tribunalul Vrancea, cât și Judecătoria Focșani.
Ulterior, instituțiile au fost mutate într-o altă clădire, iar vechiul palat de justiție a intrat în patrimoniul Consiliului Județean Vrancea, destinația propusă fiind de Centru UNESCO și Muzeu al Vinului.