Palatul de Justiție din Craiova (Universitatea din Craiova)

Clădirea Universității din Craiova, construită inițial pentru a servi drept Palat de Justiție, este un monument de arhitectură de interes național și una dintre cele mai reprezentative edificii ale orașului.
A fost construit între anii 1894 – 1912 în stil neoclasicist și inaugurat în anul 1912, iar instanțele judecătorești au lucrat aici până în anul 1944, iar mai apoi, din 1952.

Clădirea a fost mărită în două etape: în deceniile 3-5 ale secolului trecut si în anul 1975. Suprafața desfășurată a clădirii este de 29.769 mp, din care suprafața totală utilă este de 16.260 mp.

Din 1968, clădirea a fost preluată de Ministerul Învățământului și cedată Universității din Craiova.

Palatul de Justiție din Craiova (Universitatea din Craiova)

Pe locul unde este situată inițial clădirea a existat Biserica Gănescu, ctitorită în secolul al XVIII-lea de către stolnicul Barbu Zătreanu Gănescu.
Viitorul Palat de Justiţie a fost proiectat în anul 1890 de către arhitectul Ion Socolescu, în stil neoclasic, inspiraţie a academismului francez din acel timp. Faţada a fost îndreptată spre fosta Strada Justiţiei (astăzi strada A.I.Cuza), iar spatele spre Str. Ştirbei Vodă (astăzi Calea Bucureşti).
Clădirea trebuia să fie impozantă, asemănătoare clădirilor centrale din restul Europei şi după accepţiunea regelui Carol I, care dorea să ridice România la nivelul statelor apusene şi să o rupă de balcanismul mizer întreţinut de suzeranitatea otomană şi chiar aşa a fost, clădirea s-a păstrat în timp, după mai bine de un secol a rămas un edificiu reprezentativ.

Palatul de Justiție din Craiova (Universitatea din Craiova)

Clădirea a fost proiectată cu trei nivele la faţadă, un demisol, un parter şi un etaj, ambele foarte înalte.
Palatul Justiţiei a fost inaugurat pentru prima dată parţial în anul 1912, iar în perioada respectivă avea patru niveluri. În anul 1914 a fost reparat şi modernizat , ajungând să aibă şase niveluri. Clădirea a intrat într-un process amplu de modernizare imediat după cutremurul din data de 4 martie 1977.
Suprafaţa desfăşurată a clădirii este de 29.769 mp, din care suprafaţa totală utilă este de 16.260 mp.