Palatul Bohuș din Arad

Clădirea de dimensiuni impozante, inaugurată în 1913, a fost concepută de arhitectul Lajos Szántay, la comanda familiei baronului Bohus.

În noua clădire s-au utilizat pentru prima dată planşee din beton armat, tot aici, s-a deschis primul cinematograf al oraşului, funcţionând neîntrerupt până în anii nouăzeci.
Clădirea a fost ridicată dupa planurile lui Lajos Szántay la comanda baronului Bohuș, în locul unei alte construcții de două niveluri, casa Bohuș, care se afla numai într-o parte a terenului.

Clădirea are patru nivele, cu planul în formă de u și curte interioară s-a construit pe un teren delimitat de strada principală (Revoluției) și de străzile Vasile Goldiș și Românului.

Cea mai lungă aripă a clădirii are fațada la strada Goldiș. Acoperișul relativ scund, abia se zărește în spatele frontoanelor fațadei.
Ceea ce atrage atenţia asupra acestui edificiu, în afară de marea sa dimensiune, sunt registrele sale luminos construite cu o mare alternanţă a deschiderilor care, deşi dreprtunghiulare, capătă forme variate în funcţie de ancadramentele profilate din tencuială; spre exemplu, faţada, la nivelul parterului, prezintă o combinaţie între cristalele geamurilor, travertin şi ornamente din alamă.
Ludovic Karoly Szantay (1872 – 1961), născut la Arad, în 20 februarie 1872, într-o familie înstărită, cu grijă pentru educație, a contribuit esențial la îmbogățirea patrimoniului construit al Aradului, prin construcții monumentale de o frumusețe desăvârșită în stiluri arhitecturale diverse: Palatul Cultural, Biserica Evanghelică Lutherană, Palatul Szantay, Palatul Bohuș etc.