Observatorul Astronomic amiral Vasile Urseanu, București

Observator Astronomic s-a conturat în 1908, când amiralul Vasile Urseanu a devenit președintele Societății Astronomice Române.

Unul dintre scopurile acesteia era înființarea unui observator astronomic popular care să servească la propagarea astronomiei în rândul maselor.

Ridicată în primul deceniu al secolului trecut, construită să arate ca o corabie ancorată chiar în centrul orașului București, clădirea ce găzduiește Observatorul Astronomic al municipiului a fost inaugurată în toamna anului 1910.
După moartea amiralului (1926), luneta a fost demontată şi depozitată în subsolul clădirii, astfel că activitatea astronomică a grupului a încetat.
În anul 1933, Jeanne Urseanu, văduva amiralului, a donat clădirea municipalității orașului București, condiționând donația – conform dorinței testamentare a amiralului – de păstrarea memoriei acestei deosebite realizări.

Astfel, pe placa comemorativă din interiorul clădirii, sub portretul familiei Urseanu realizat de pictorul Camil Ressu, sunt săpate în marmură cuvintele: “După o viață de muncă și credință, au dăruit acest lacaș ca să fie adăpost de artă și prilej de înălțare sufletească”.
Clădirea a adăpostit și Pinacoteca Municipală, temporar închisă în anii războiului, ca urmare a necesității asigurării valorilor față de bombardamentele aeriene (componentele de bază ale refractorul ZEISS fiind păstrate împachetate în subsolul clădirii).

După război, ca urmare a organizării muzeului lui Anastase Simu, Pinacoteca a fost dezafectată, încăperile fiind folosite ocazional pentru repetițiile Fanfarei Primăriei.
Noua expoziție permanentă „Descoperim împreună Universul: Expoziție de Astronomie”, inaugurată în data de 21 septembrie 2017, are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers.

O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.
În fiecare seară cu cer senin, observatorul este deschis publicului care poate vedea Luna, planetele și alte obiecte cerești, stele duble, roiuri stelare, și chiar galaxii.

Vasile Urseanu s-a născut la data de 9 ianuarie 1848 în orașul București, într-o familie modestă.

A studiat la Liceul „Sf. Sava” din București, după absolvirea căruia, în anul 1866, s-a dedicat artei navale.
În afară de activitatea de marinar, amiralul Vasile Urseanu și-a dezvoltat încă de pe băncile școlii o pasiune pentru studiul astronomiei.
După trecerea sa în rezervă, el și-a ocupat timpul cu studiul aștrilor.
După înființarea Societății Astronomice Române, amiralul Vasile Urseanu a fost ales la 27 ianuarie 1908, în funcția de primul președinte al acesteia.
Printre hotărârile adoptate atunci s-a numărat și construirea unui observator astronomic al societății.
La șapte ani de la decesul său, în anul 1933, soția sa a donat Primăriei municipiului București clădirea observatorului astronomic popular, unde se va organiza în anii următori pinacoteca orașului București.