Muzeul Victor Babeș, București

Muzeul memorial Victor Babeș se află în partea de nord a capitalei, pe strada Andrei Mureșanu. Imobilul a fost construit în 1928-1929 de către fiul doctorului, Mircea Babeș.

În 1956, acesta a donat parterul casei sale statului român în vederea amenajării muzeu memorial pe care l-a condus chiar el până în 1968, anul decesului său.

În iulie 1986, soția lui Mircea Babeș, Sofia, a lăsat prin testament Primăriei Capitalei și etajul casei, care a fost integrat circuitului muzeal al imobilului.
Muzeul Victor Babeș a fost constituit în jurul memoriei savantului de către fiul său, Mircea Babeș.

Acesta din urmă a adunat lucrurile tatălui său din apartamentul de la Institutul Național de Patologie pe care l-a folosit, și le-a expus în parterul casei sale, pe care a donat-o primăriei capitalei.

Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Inițial construită cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată, într-un cartier liniștit, astăzi clădirea adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș.
Colecţia evocă personalitatea marelui savant Victor Babeş (1854 – 1926), ale cărui realizări l-au înscris în istoria universală a medicinei, cu merite speciale în domeniile bacteriologiei şi seroterapiei.

Sunt expuse: manuscrise ştiinţifice, fotografii, cărţi scrise de Babeş, obiecte personale, biblioteca savantului, piese de mobilier, o colecţie de picturi aparținând şcolii italiene din sec. XVII, statuete. Exponatele evocă perioada copilăriei savantului, marile descoperiri ştiinţifice (peste 50 de microbi, virusuri şi paraziţi patogeni, Babeş fiind şi autor al primei cărți medicale despre aceştia, expusă în muzeu).

Victor Babeș (28 iulie 1854, Viena –19 octombrie 1926, București) a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893.
A fost fiul deputatului Vicențiu Babeș, originar din Banat, și al Sophiei Goldschneider, descendenta unei influente familii vieneze.
Victor Babeș a obținut bacalaureatul la Gimnaziul Catolic din Budapesta, după care a studiat medicina la Universitatea din Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.
În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.
De asemenea, este fondatorul școlii românești de microbiologie.
În anul 1893 este ales membru titular al Academiei Române.

A fost membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris și ofițer al Legiunii de Onoare (Franța).