Muzeul Satului Ion Chelcea, Boteni, Argeș

În comuna Boteni se află Muzeul Satului care poartă numele unuia dintre cei mai mari etnografi ai țării, prof. Ion Chelcea.
La inițiativa unor oameni inimoși de-ai locului, muzeul a fost inaugurat în anul 2009, cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Festivalului Brâul de la Boteni, îndeplinind astfel dorința marelui etnograf și încununând eforturile acestuia de a înființa un un lăcaș al culturii tradiționale locale la Boteni.

Clădirea care adăpostește Muzeul Satului este construită în stilul tradițional specific zonei Muscelului, cu pridvor înalt, adăpostind două încăperi despărțite de o tindă.
În muzeu se regăsește tot ce are mai frumos și mai valoros acest ținut muscelean.

În încăperea principală a muzeului sunt expuse obiecte tradiționale muscelene, care ilustrează tradițiile, obiceiurile și ocupațiile localnicilor de-a lungul vremii.

Printre cele mai admirate exponate se numără costumele populare specifice zonei – printre care și un frumos strai de mireasă.

Tinda adăpostește o bucătărie tradițională din zona Muscelului, având în mijloc o masă joasă rotundă în jurul căreia ai casei se așezau să ia masa.

În interiorul bucătăriei se regăsesc numeroase obiecte folosite în gospodărie, precum: donița în care se ținea apa, bota folosită la fabricarea țuicii, tronul de mălai, copaia, oale de pământ în care era ținută mâncarea, plosca, butoiașele în care se ținea țuica, putineiul în care se făceau untul și smântâna.

Expoziția rezervă un loc aparte fiilor comunei, personalități marcante ale culturii românești: Petre Țuțea, Ion Chelcea, Georgeta Bidilică Vasilache, Mihaela Bidilică Vasilache.

Ion Chelcea (1902 – 1991) a fost un etnograf, sociolog folclorist și muzeolog român, doctor în filosofie, întemeietor al Muzeului Etnografic al Moldovei (Iași), șef de secție la Muzeului Satului din București.

Promotor al metodei mongrafice, Ion Chelcea a fost autorul unui număr impresionant de studii științifice și a contribuit la organizarea și completarea fondurilor etnografice ale multor muzee din România.
Ion Chelcea este autorul a peste 200 de titluri de lucrări publicate în cei peste 70 de ani activitate științifică. Cea mai mare parte a operei sale a rămas însă în manuscris, nefiind publicată în timpul vieții autorului din cauza cenzurii comuniste.
Ion Chelcea a aparținut tagmei creatorilor care știau ca au fost meniți sa fie fondatori.

Avea vocație de întemeietor, flerul celor care inaugurează si instaurează.