Muzeul sătesc de la Sângeru, judetul Prahova

In inima satului prahovean Sângeru ființează Muzeul Sătesc cu același nume, cunoscut obiectiv turistic pentru patrimoniul sau bogat in piese etnografice.
Funcționează in conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu, intr-o cladire construita in secolul al XVII-lea, intr-un stil arhitectural rural, specific sfârșitului de ev mediu romanesc.
Muzeul sătesc de la Sângeru, se află în vatra satului cu același nume; a fost organizat în conacul familiei treti-vistiernicului Andrei Bozianu.
Clădirea datează din secolul al XVII-lea şi este reprezentativă pentru arhitectura rurală de sfârşit de ev mediu românesc; edificiul prezintă ziduri masive, construite din piatră şi cărămidă pe două nivele, unite printr-o scară interioară.

Tematica expoziţiei prezintă evoluţia comunităţii săteşti din zonă, din punct de vedere istoric, etnografic cât şi din punct de vedere al vieţii spirituale; patrimoniul prezentat este de provenienţa locală, cuprinzând un valoros fond de obiecte completat cu piese, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova; în prima încăpere, la parter, sunt etalate odoare vechi bisericeşti, icoane şi cărţi religioase, toate provenind din Parohia Sângeru; la etaj sunt expuse piese arheologice din epoca bronzului, epoca geto-dacică şi mileniul I p. Ch, care atestă locuirea zonei şi un bogat fond de documente care atestă existenţa satului Fundeni, vechea denumirea a localităţii.
Celelalte spaţii au fost consacrate valorilor şi tradiţiilor locale; sunt etalate, puse în valoare, obiecte de uz casnic şi meşteşugăresc, piese de port popular, care cândva erau mândria satului.
Cu bogatul său patrimoniu, muzeul poate constitui un loc de interes pentru turiştii români şi străini.

Anual în cadrul muzeului sunt organizate expoziţii temporare şi multe alte manifestări cultural – educative.