Muzeul Parlamentului, București

Unic în peisajul muzeografiei românești, Muzeul Parlamentului reprezintă cartea de vizită a Parlamentului României în raporturile interne şi internaționale, prezentând atât istoria instituției, cât şi momente importante din istoria modernă şi contemporană a României.

De la înfiinţare şi până în prezent, fondul muzeului a fost îmbogățit în permanentă prin achiziții şi donații oferite cu generozitate de personalități parlamentare, şi nu numai.
La ora actuală, colecţia însumează aproximativ 1000 de bunuri culturale: carte veche, ordine, medalii şi decorații, plachete, documente şi obiecte cu valoare memorială, hârți, planuri, fotografii, gravuri şi stampe, cărți poștale, albume, lucrări de grafică şi pictură, obiecte personale etc.

Palatul Parlamentului din București (cunoscut înainte de revoluția din 1989 sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), măsoară 270 m pe 240 m, 84 m înălțime, și 92 m sub pământ realizat în spiritul arhitecturii realist socialiste.

Are 9 niveluri la suprafață și alte 9 subterane.
Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume.