Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche, București

Prima Curte Domnească din Bucureşti s-a construit din porunca lui Vlad Ţepeş. La mijlocul secolului al XVI-lea, Mircea Ciobanul angajează meşteri pentru refacerea curţii domneşti pe vechile temelii.

Arsă de turci în cursul luptelor din 1595, reședința domnească va fi complet rezidită de Matei Basarab la mijlocul secolului al XV-lea, din porunca domnitorului Vlad Țepeș.
Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche păstrează cele mai vechi mărturii istorice din București, care datează din secolul al XIII-lea.

Dar cel mai important lucru îl reprezintă continuitatea locuirii acestui spațiu timp de peste 500 de ani. Foarte puține locuri din București au această valoare istorică.
Muzeul este organizat în incinta Curții Domnești, reședință a principilor Tarii Românești începând din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Între anii 1459 și 1660, Bucureștiul a fost reședința domnitorilor Tarii Românești, în paralel cu vechea capitală a Târgoviștei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică.

Perioada de glorie a Curții Domnești a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), când suprafața palatului și a grădinilor însumau 25.000 mp., într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmbovița, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de artera comercială Lipscani, iar la est de Bulevardul I.C. Brătianu. După anul 1798, acest perimetru a fost licitat, iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere moderne.
Muzeul a fost amenajat între anii 1969 și 1974 şi păstrează, în cea mai mare parte, amprenta istorică a secolului al XVIII-lea, precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Țepeș (1456-1462), alături de fundațiile primei reședințe din secolul al XIV-lea.

Palatul propriu-zis curpindea sala divanului, cele două spătării, apartamentul voievodului, iatacul doamnei, camerele coconilor precum şi baia.

Muzeul Curtea Veche este parte componentă a Muzeului Municipiului Bucureşti, care mai are în componenţă următoarele muzee, colecții şi case memoriale:

  1. Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu
  2. Muzeul „Theodor Aman“
  3. Muzeul „Prof. Dr.Victor Babeș”
  4. Colecția „C.I. și C.C. Nottara”
  5. Muzeul de artă „Frederic și Cecilia-Cutescu Storck”
  6. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
  7. Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”
  8. Muzeul „Dr. George Severeanu”
  9. Muzeul Memorial „Gheorghe Tătărăscu
  10. Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”
  11. Casa Filipescu-Cesianu – expoziția Muzeul vârstelor

Adresa Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche: Str. Franceză, nr. 21-23, București