Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”, din Moldovița – Suceava

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”, situat in comuna Moldovița, jud. Suceava, are exponate în 116 vitrine, fiind singurul muzeu de autor cu ouă decorate din lume.
Structura acestuia este următoarea: lucrările artistei Lucia Condrea, ouă vechi încondeiate, colecționate din localități locuite cândva de huțuli, și colecția internațională.
Oul încondeiat devine, astfel, nu doar un simbol al Paștelui, ci și un element consacrat al tradițiilor din zona Bucovinei.

Lucia Condrea este colaboratoare a Uniunii Artiștilor Plastici din România filiala Iași și a înființat muzeul, în mod oficial, în anul 2007.
Prin intermediul acestui muzeu, Lucia Condrea a salvat piese de tezaur ale huțulilor care vor rămâne generațiilor următoare ca moștenire artistică.
Din peste 30.000 ouă decorate în mai mult de 50 de ani de artista Lucia Condrea, mai mult de jumătate sunt expuse în 106 vitrine, fiind cel mai mare muzeu de autor din lume, restul exponatelor regăsindu-se în muzee, Case Regale și colecții private din aproximativ 110 țări.
Din anul 1993 muzeul a functionat in locuinta proprie iar in vara anului 2007 a fost inaugurat în mod oficial muzeul ce poartă numele întemeietoarei lui, unic în țară și în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor originale. Ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecință firească a multor ani de trudă și din dorința de a lăsa generațiilor următoare o moștenire artistică inestimabilă.

În realizarea „bijuteriilor ovoidale”, Lucia Condrea folosește 15 modalitati de lucru. Prima modalitate este cea traditionala, tehnica batik-ului, de la care a pornit si pe care a perfectionat-o in timp, iar celelalte 14 modalitati de lucru ii apartin in totalitate, ele avand ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, insa aspectul final difera radical de cel obisnuit, al oualor traditionale. Cu prilejul vernisajului expozitiei personale din 11 mai 2007, de la Sala Gotica, a Manastirii ”Trei Ierarhi” din Iași, cunoscutul si apreciatul etnolog prof. univ.dr. Ion H. Ciubotaru de la Facultatea de Litere a Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a declarat ca ,,lucrarile artistei Lucia Condrea reprezinta o noutate absoluta in acest domeniu si se va numi Arta Condrea”.

Prezentare Muzeul Ouălor „Lucia Condrea”


Tehnicile create în Arta Condrea sunt:

  1. ceara colorata in relief;
  2. grafica in tehnica batik-ului (alb-negru);
  3. dantelarii – vechile cusaturi romanesti transpuse pe ou;
  4. tehnica lucrarilor de antichitate, lucrari de autor de o mare complexitate in care interfereaza arta maura (marocana) si arta hutula;
  5. lucrari abstracte, moderne (pe un ou se pot observa franturi din zeci de exponate);
  6. vechi cusaturi hutule transpuse pe ou folosind ceara de albine si pigmenti naturali;
  7. diversificarea cromaticii;
  8. cubism in 3D;
  9. motive de pe covoare, scoarte, laicere, macaturi, transpuse pe oua;
  10. motive transpuse pe oua inspirate din sculptura;
  11. motive zoomorfe
  12. motive de pe stergare
  13. motive de pe laseta
  14. motive crosetate
    Lucrarile Luciei Condrea sunt la loc de cinste în cele mai mari muzee ale Europei precum si în colectii personale din intreaga lume, Case Regale, iar artista se înscrie în rândul marilor artiști internaționali.

Recunoastere internationala
In cele multe participari la expozitii internationale, Lucia Condrea a primit numeroase distinctii, ajungand printre cei mai valorosi artisti ai lumii in acest domeniu.