Muzeul Orășenesc Lipova, Arad

Muzeul Orășenesc Lipova este un muzeu județean din Lipova, amplasat în Str. Nicolae Bălcescu nr. 21.
Muzeul este adăpostit într-un valoros castel din secolul al XIX-lea, monument istoric și de arhitectură – Castelul Misici – și a aparținut omului politic Sever Bocu.
Este expusă colecția de artă Eleonora Costescu și Vasile Varga, alcătuită din pictură românească modernă, pictură din școlile italiană, flamandă, engleză, franceză, maghiară, piese de artă decorativă (argintărie, porțelan, sticlă, mobilier).

Muzeul Orasului Lipova funcţionează , începând cu anul 1952 , în casa lui Sever Bocu – ministrul Banatului şi preşedintele Partidului Natţional Ţărănesc din Timiş – Torontal. Clădirea a fost proprietatea mai multor familii care au înstrăinat¬-o, ajungând în stăpânirea lui Sever Bocu. Acesta a cumpărat-o de la familia Şerban în 1922.
Sever Bocu, ministrul Banatului, o renovează în 1930, dându-i o altă înfăţişare. Din 1945 până în 1958 este ocupată de Şcoala copiilor de ruşi ce staţionau ca trupe de ocupaţie după terminarea războiului. Plecarea definitivă a trupelor sovietice în anul 1958 a făcut posibilă ocuparea localului de către actualul muzeu, ce funcţionează din 1958 în toate sălile şi în anexe.
Între anii 1958-1972 s-a constituit „Fondul vechi”, format din obiecte de istorie, artă ţărănească şi etnografie, rezultat din naţionalizarea bunurilor familiei Bocu şi din achiziţii făcute de muzeu.

Patrimoniul muzeului cuprinde piese originale de mobilier care au supravieţuit perioadei comuniste, obiecte autentice, cărora le-a fost înlocuită doar tapiţeria, iniţial lucrată manual, parchetul, şemineul din marmură de Carrara, sobele de teracotă, candelabrele şi oglinzile din cristal ce au fost aduse din Viena de către Sever Bocu după 1930.
Interiorul edificiului este decorat într-un mod foarte elegant. Pe jos este un parchet înflorat din lemn, oglinzile, tablourile şi obiectele vechi se îmbină armonios cu candelabrele mari, cu cristale, teracotele şi decorurile aurii de pe pereţi.
Muzeul Oraşului Lipova cuprinde mai multe încăperi situate la demisol şi la parterul clădirii.
Dintre cele 8 săli ale muzeului se remarcă în special salonul „roşu” şi salonul „galben”, ambele având o tapiserie în culorile amintite. În salonul „roşu” găsim un splendid lustru de cristal, precum şi soba de porţelan în stil rococo.
Secţia de istorie prezintă o seamă de descoperiri arheologice din epoca comunei primitive şi a orânduirii sclavagiste, provenite din aceste părţi. Alte două săli sunt dedicate evului mediu scoţând în evidenţă intensa activitate economică a oraşului, ca şi participarea maselor din aceste părti la răscoalele din 1514, 1784, şi la luptele de eliberare de sub conducerea lui Mihai Viteazul, care a stăpânit şi Lipova (1599-1600).
Una din săli este repartizată evenimentelor revoluţiei de la 1848-1849.
Ultimele trei săli cuprind secţia etnografiei, familiarizând vizitatorul cu etnografia şi arta populară din Valea Mureşului.
În prezent, Muzeul Orăşenesc Lipova păstrează intacte şi la fel de frumoase toate încăperile şi obiectele de artă, fiind un loc deosebit pentru toţi cei care îi calcă pragul.
Periodic, muzeul găzduieşte diverse expoziţii de fotografie, obiecte de artă, obiecte hand-made (cu ocazia diverselor sărbători precum 1 Martie, 8 Martie, Crăciun, Paşte), unele dintre expoziţii fiind şi cu vânzare de produse, spectacole artistice atât în interiorul muzeului, cât şi în curtea din spatele muzeului (concert de colinde, Noapte Muzeelor), lansări de carte ( lucrarea monografică „Staţiile CFR Lipova şi Radna), precum şi alte evenimente şi expoziţii.