Muzeul Nordului. Conacul Balș, Darabani, Botoșani

Este găzduit de conacul Balș, clădire monument istoric, pe vremuri reședință a hatmanului Moldovei.
În 1834, marele logofăt Theodor Balș, hatman al Moldovei, inaugurează la Darabani un conac cu 29 de încăperi, să-i fie reședință pe timpul vizitelor sale la moșia din Nord.

Construcția „castelului” avea să dureze 10 ani, din 1824 până în 1834. Cele 29 de încăperi, organizate pe două etaje, erau gândite să îi primească nu numai pe Bălșești și pe servitorii lor, ci și pe oaspeții boierești care poposeau uneori la Darabani.
Istoria muzeului de la Darabani a început în 1920, când învăţătorul Gheorghe Vornicescu, autorul primei monografii a localităţii, a constituit o colecţie muzeală permanentă la şcoala din Darabani, ce a dispărut în cel de-al doilea război mondial.

Alte demersuri au fost întreprinse de avocatul Emil Costeanu (în 1932) şi învăţătorul Dumitru Jar (1966), pentru ca în 1992 pasionatul colecţionar Dumitru Haha, pe atunci primarul oraşului, să înceapă proiectul unui muzeu în cadrul conacului Balş, iniţiativă care nu a fost continuată de edilii ce i-au urmat.
Colecţia de Istorie a Nordului conţine obiecte de arheologie, documente, numismatică şi fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericești şi exponate ale civilizaţiei evreieşti, foarte importantă în acest spaţiu la finalul secolului al XIX-lea.
Muzeul include şi colecţia „Perioada comunistă”, unde sunt expuse cărţi comuniste, steaguri de la defilări şi manifestări, fotografii, documente şi decorații, precum şi un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comunişti înainte de naţionalizare.