Muzeul National al Banatului, Timiș

Muzeul Național al Banatului a fost înființat în 1872, sub numele de „Societatea de Istorie și Arheologie”. Adăpostește cea mai importantă colecție de obiecte arheologice din Banat.
La parter, găzduiește Sanctuarul Neolitic de la Parța, un monument unic în Europa.
Muzeul cuprinde Secția de istorie, Secția de Arheologie, Secția de Șiințele Naturii și Laboratorul Zonal de Restaurare.

Muzeul National al Banatului, Timiș

Secţia de arheologie

Cel mai important obiectiv al Secţiei de Arheologie îl constituie sanctuarul neolitic de la Parţa, restaurat integral. În camera altarului există un soclu de formă paralelipipedică, lucrat din lut, pe care se află o statuie dublă, cu două capete. Unul dintre acestea este un cap de taur, iar celălalt un cap de femeie cu faţa acoperită de o mască rituală. Manifestarea artistică de acum 6000 de ani era legată de un cult al fecundităţii şi fertilităţii. Sanctuarul de la Parţa este reconstituit aproape la scară, fiind un unicat în Europa. Colecţiile acestei secţii acoperă o lungă perioadă istorică de la paleolitic şi până la civilizaţia fierului. Între acestea remarcăm expoziţia de urne funerare din Banat, dar şi reconstituirea a trei zone de locuit: o peşteră şi două case.

Secţia de istorie
Secţia de istorie are deschisă numai partea de Epocă Modernă şi Contemporană şi prezintă dezvoltarea economică a Banatului, dar şi răscoalele prin care acesta a trecut începând cu secolul al XVIII-lea şi până la mijlocul secolului XX. După 1716 în Banat se realizează o trecere bruscă de la feudalism la epoca modernă, marcată atât de frământări sociale cât şi de progrese remarcabile.
Printre obiectele expuse pot fi văzute un aparat automat pentru dulciuri, o machetă a aparatului de zbor al lui Traian Vuia, maşini de calculat, machete ale primului troleibuz şi al primului tramvai construit la Timişoara şi multe altele. Expoziţia surprinde viaţa politică din anii interbelici, lupta împotriva revizionismului, cel de-al II-lea război mondial şi instaurarea regimului comunist.

Secţia Ştiinţele Naturii
Patrimoniul natural al Banatului, cu aspectele sale diverse, este prezentat la Secţia de Ştiinţele Naturii, care continuă tradiţiile Societăţii de Ştiinţele Naturii din Timişoara, înfiinţată în perioada 1873-1918. Expoziţiile permanente sunt cele de Flora şi fauna Banatului, Evoluţia omului, Evoluţia vieţuitoarelor, precum şi Mineralogie estetică. Expoziţii temporare sunt numeroase. Secţia de Ştiinţele Naturii dispune de piese numeroase, extrem de valoroase şi reprezentative, structurate pe colecţii: Colecţia de roci şi minerale, Colecţia de paleontologie, Colecţia de plante presate (Herbarul), Colecţia de fluturi, Colecţia de gândaci, Colecţia de păsări, ouă şi oase, precum şi altele de anvergură mai mică. Dintre personalităţile care au contribuit la desăvârşirea colecţiilor amintim pe dr. Lajos Kuhn (1844-1900), Dionisie Linţia (1880-1952), Emil Nadra (1904-1978), dr. Frideric König (1910-2002).