Muzeul Municipal Dej, Cluj

În anul 1925, la insistențele primarului Dejului de atunci, Cornel Pop, a fost luată hotărârea înființării unui muzeu în oraș.
Odată cu înființarea sa, a fost fondat și un regulament cu 44 de articole, aprobat şi semnat la 1 octombrie 1932, regulament ce era menit a păstra buna funcționare a Muzeului și Bibliotecii orașului Dej.
Muzeul Municipal Dej funcţionează într-o clădire din centrul istoric al municipiului Dej, fiind aşezat în piaţa centrală – Piaţa Bobâlna. Clădirea a fost construită în anul 1860 de arhitectul Grigore Pongracz, iar proprietarul clădirii a fost baronul Naláczi Carol.
Destinaţia iniţială a fost aceea de Restaurant şi Hotel ,,Lemnul Verde”, în perioada interbelică îşi schimbă denumirea în Restaurant şi Hotel ”Europa”. După al doilea război mondial intră în proprietatea statului şi îşi păstrează profilul cu noi denumiri: ”Drapelul Roşu” şi mai târziu ”Someşul”.

În prima încăpere sunt expuse obiecte din epoca de piatră și epoca bronzului.
Primele exponate care ne captează atenția sunt osemintele unui mamut care a fost descoperit la Nireș în sărătură. Următoarele exponate sunt din epoca de piatră, ele fiind găsite în îmrejurimile Dejului deoarece valea Somesului a constituit o atracție pentru omul preistoric fiind o zonă foarte bogată în hrană.


A doua încăpere găzduiește în mare parte exponate reprezentând perioada romană. Mare parte a acestora provin de la castrul roman „Samum” de la Cășei. Săpăturile arheologice sistematice au început din 1986 fiind reluate an de an până în 2008 Obiectele descoperite în urma săpăturilor sunt răspîndite în mai multe muzee din țară având o importanță istorică semnificativă.


A treia cameră conține obiecte aparținând epocii moderne. Sunt expuse piese de mobilier din sec. XVII-XIX, lăzi și steaguri de breaslă, obiecte meșteșugărești, săbii, pistoale și alte arme reprezentative ale epocii.


Cea de a patra cameră găzduiește obiecte și fotografii de la Salina Ocna Dej. La intrare în partea stângă a încăperi ne întâmpină drapelul salinei din perioada interbelică, iar în fața noastră vedem impunătorul birou al prefectului pe care sunt expuse fotografii ai celor trei corifei Alexandru Vaida Voievod, Victor Motogna, Ștefan Cicio Pop. În dreapta biroului se află două vitrine cu ziare și obiecte de pe frotul Primului Război Mondial, iar în partea stângă a încăperii sunt expuse relicve ale celui de al Doilea Război mondial.


Cea de-a cincea cameră găzduiește obiecte cu tematică etnografică. Sunt expuse porturi populare din zonele limitrofe ale Dejului, iar obiectele de uz casnic din aceste vitrine ne ajută să ne creăm o imagine amplă despre viața de zi cu zi a sătenilor de odinioară.