Muzeul memorial Ștefan Jäger, Jimbolia, Timiş

Muzeul memorial „Ștefan Jäger” a fost construit pe locul fostei Case memoriale dedicate pictorului.
Casa Memorială Stefan Jäger a fost înfiinţată în anul 1969 de către profesorii Hans Karl Gros şi Hans Schulz susţinuţi de conducerea liceului din Jimbolia, Alexandru Feran şi Hans Brauner şi Primăria oraşului Jimbolia.

Muzeul memorial Ștefan Jäger, Jimbolia, Timiş

Clădirea include: o secție de etnografie, o secție de arheologie, o încăpere destinată personalităților jimboliene, o sală de ședințe, o cameră tradițională șvăbească și un spațiu destinat expozițiilor.
Atelierul pictorului a rămas neschimbat și cuprinde, pe lângă obiecte ce au aparținut artistului, 11 lucrări în ulei, acuarele și schițe.
Colecția de etnografie cuprinde piese de port popular, mobilier, obiecte de uz casnic specifice populației românești și germane din zonă.
Condițiile moderne oferite de muzeu îl fac un loc predilect de organizare a unor expoziții diverse, lansări de carte, simpozioane etc.

Stefan Jäger este cel mai mare pictor al şvabilor din Banat realizând lucrări care reprezintă momentul colonizării de către şvabi a melagurilor bănăţene, dar şi scene din viaţa cotidiană, peisajul bănăţean şi tradiţii şi sărbători ale etniei şvăbeşti.
La vârsta de 18 ani merge la școală de artă din Budapesta unde studiază cu profesori cunoscuți precum Ede Balló, Greguss sau Bertalan Székely.
Primele picturi i-au fost cerute de galeria privată „Almasy” din Budapesta, unde motivele religioase, natura statică și peisajele lui Jäger se dovedesc foarte căutate. Mai departe primește diferite comenzi pentru icoane și altare din orașele Arad, Jazowa, etc.
În 1906 pictează prima sa mare lucrare, „Colonizarea șvabilor” (Die Einwanderung der Schwaben). Tripticul este cunoscut și azi de oricine are legătură cu viața șvabilor.
Odată cu terminarea studiilor în arte și a călătoriilor inițiatice în Italia, Germania sau Austria Jäger decide să se stabilească definitiv în Banat, la Jimbolia în apropiere de Ceneiul natal.