Muzeul județean Vâlcea – Aurelian Sacerdoţeanu, Râmnicu Vâlcea

Muzeul a fost organizat, initial, in clădirea actualului Muzeu de Arta „Casa Simian”, transformandu-se in anul 1955 in Muzeul Raional Rm. Vâlcea, iar din 1968 devenind Muzeul Județean Vâlcea.
Dupa anul 1968 Muzeul Judetean Valcea a cunoscut o dezvoltare si o extindere continua a colectiilor, transformandu-se intr-o institutie de cultura specializata in cercetarea, conservarea, restaurarea si valorificarea patrimoniului cultural.
Este adăpostit într-o clădire construită în 1898, reamenajată arhitectonic în perioada 1978 – 1981.
Expoziția permanentă se deschide cu mărturii arheologice din epoca paleolitică, neolitică și din cea a bronzului expuse într-o realizare grafică modernă.

Muzeul județean Vâlcea - Aurelian Sacerdoţeanu, Râmnicu Vâlcea

Din perioada cuceririi romane în expoziție atrag atenția siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnița, castrul roman Arutela – Căciulata și tezaurul de monede imperiale din argint care a fost descoperit la Pădurețu (Băbeni).
Perioada de afirmare a statului feudal românesc este redată prin surprinderea evoluției obștilor de moșneni și a satelor aservite, prin procesul de constituire al marilor familii de dregători și prin apariția habitatului citadin râmnicean.
Viața evului mediu vâlcean poate fi cunoscută prin intermediul descoperirilor făcute în parcul central al orașului, din cele de la schitul Inătești, schitul Ostrov și de la Budești, unde s-au găsit tezaure monetare din sec. al XVI-lea, ca și din unele exponate reprezentând în original și în facsimil documente din secolul al XVIII-lea.