Muzeul Județean Buzău

Bazele Muzeului Județean Buzău au fost puse de către Basil Iorgulescu și dezvoltarea colecțiilor a determinat mai multe etape de extindere.
Din anul 1977 până în prezent este adăpostit în clădirea fostei Școli de Fete.

Clădirea, construită între 1931 și 1937, este inclusă în lista monumentelor istorice, numărându-se printre cele mai impunătoare construcții ale orașului.
În anii ’80 și ’90, colecțiile muzeului devin substanțial mai bogate ca urmare a cercetărilor arheologice, a achizițiilor și a donațiilor. Pe lângă consistentele colecții de istorie și arheologie, fondul muzeului a crescut permanent, îmbogăţindu-se cu bunuri de valoare etnografică, artistică, numismatică și din domeniul mineralogiei și al știinţelor naturale.

Muzeul, care este principala instituție de acest tip din Județul Buzău, este constituit din 3 departamente (Arheologie, Istorie-Memorialistică, Artă plastică) și 4 colecții externe (Colecția de chihlimbar Colți, Colecția de etnografie și artă populară Vergu-Mănăilă, Casa memorială Vasile Voiculescu, Pârscov, Tabăra de sculptură de la Măgura)
Arheologie
Patrimoniul muzeal conține artefacte din Epoca Pietrei (neo-eneolitic), Epoca Bronzului (Cultura Monteoru), Epoca Fierului și Mileniul I, perioada evului mediu și în epoca premodernă.

Există aici și o replică a Tezaurului de la Pietroasele.
Istorie-Memorialistică
Departamentul are un sector ce conține exponate din Epoca modernă și contemporană, unul dedicat culturii buzoiene, unul dedicat personalităților din județ (oameni de cultură, sportivi, politicieni).
Patrimoniului muzeistic i se asociază o Colecție de telefoane de epocă, ce cuprinde peste 200 de piese de proveniență străină și românească, dintre cea mai veche datează din 1898.
Există deasemenea și o colecție numismatică.
Artă plastică
Conține lucrări de ceramică, sticlă, cea mai importantă colecție de tapiserie contemporană din România,] colaje cu motive populare, lucrări de pictură și grafică, bijuterii din argint și alte aliaje, sculpture – reunite sub forma unor colecții de Artă contemporană decorativă: „Brăduț Covaliu”, „Bucur și Margareta Chiriac”, „Luiza Asavetei”, „Margareta Sterian”