Muzeul Ianca, Brăila

Muzeul din orașul Ianca, județul Brăila este găzduit într-o casă construită înainte de ultimul război mondial şi donată autorităților de către proprietar celor din Ianca. Fondatorul acestui muzeu este profesor Ion Bărbuceanu, sufletul acestei instituții.

Muzeul are în componență mai multe încăperi în care sunt prezentate obiectele colecționate cu multă pasiune de către profesorul Ion Bărbuceanu, fondatorul și directorul acestei instituții de cultură din Ianca.
Muzeul ilustrează existența Satului românesc, a Școlii de altă dată, a Bisericii strămoșești și a aviației militare din cadrul Aerodromului Ianca.

Inca de la intrare, te surprinde atmosfera de scoală, cu pupitrele celebre, cu colțul cojilor de nuci, invatatori celebri prezenți în fotografii îngălbenite, cu manuale și caiete de pe vremea de mult apusa.
“Straja” sta chiar Fănuș Neagu, învățător de profesie , cel care a copt și rumenit cuvinte ce stau și acum exemplu în literatura.
Clădire construită la jumătatea secolului al XX-lea si donată de proprietar, până la intrarea României în al Doilea Război Mondial, Administrației Plasei Ianca.

A fost, pe rând: Circă fiscală a Plasei Ianca, iar în timpul războiului, atât pentru nemți cât și pentru ruși, sediu al comandamentului militar zonal. După încheierea războiului, sediu al PCR Ianca, al Casei Pionierului și, după Revoluția decembristă, sediu al Bibliotecii orășenești.

În anul 1998 Consiliul Local al orasului Ianca, la solicitarea profesorului Ion M. Bărbuceanu, acordă această clădire pentru înființarea, de către aceasta, a unui muzeu în orașul Ianca.