Muzeul Haáz Rezsö, Odorheiu Secuiesc, Harghita

Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc este un muzeu etnografic, de istorie locală, de artă și de științele naturii, al zonei centrale a Secuimii – teritoriu ce se situează în partea sud-estică a Transilvaniei.
Muzeul Haáz Rezső este una dintre cele mai vechi instituții de educație și cultură atât pe plan local, cât și pe plan transilvănean.
Primul inventar (Protocollum) din anul 1797 al colegiului reformat, instituție fondată de către contele János Bethlen, s-a păstrat până în zilele noastre, și este o dovadă a faptului, că pe lângă bibliotecă, au existat și bazele unei colecții de antichități, de numismatică și de geologie.
Tot atunci a existat deja un sertar de fizică și științele naturii, o colecție a curiozităților naturale, a relicvelor, a stemelor patronilor și a steagurilor.

Pe când alte inițiative au rămas fără rezultat, colecția de artă populară fondată de către profesorul de desen Rezső Haáz (1883–1958), numărând aproximativ patru mii de obiecte, și-a dobândit baza unui muzeu individual.

Colecția este publică din 1913, iar în 1950 a devenit un muzeu de stat (de raion), având un sediu propriu abia în anul 1978.
Muzeul a primit terenul de un hectar din fața mormântului lui Balázs Orbán de la Seiche, unde începând cu anul 1972 a fost ridicat șirul porților secuiești, ceea ce reprezintă baza unei secțiuni muzeale în aer liber.

Haáz Ferenc Rezső s-a născut la 12 august 1883 la Szepesbéla (Spisská Belá, Slovacia de astăzi).
Tatăl său a fost notarul principal Haáz Sándor, iar mama sa se numea Weisz Vilma. Îşi face studiile gimnaziale la renumitul gimnaziu din Késmárk (Kezmarok) în limba germană şi maghiară, iar după mutarea serviciului tatălui său la Igló (Spisska Nova Ves) îşi continuă studiile la gimnaziul maghiar de aici, unde îşi susţine bacalaureatul în anul 1901.
Între anii 1901-1905, tânărul talentat îşi continuă studiile la Institutul de Arte Plastice din Budapesta.