Muzeul de Speologie Emil Racoviță, Cluj-Napoca

Clădirea în care funcţionează muzeul datează din 1376 şi a aparţinut vechii închisori medievale a oraşului şi este situată în incinta fortificaţiei vechi a oraşului.
Muzeul de Speologie „Emil Racoviță” a fost inființat în anul 1998 si este singurul muzeu din România dedicat științei peșterii și savantului Emil Racoviță – fondatorul biospeologiei și al primului institut de speologie din lume, la Cluj, în anul 1920.
Printre altele este expus un caiet de notiţe din perioada studenţiei la Paris, microscopul Zeiss şi aparatul Lihnof de care s-a folosit în expediţia antartică „Belgica” (1897-1899), diapozitivele şi proiectorul pe care le-a utilizat în susţinerea cursului de biologie generală de la Facultatea de Ştiinţe din Cluj, desene originale cu care şi-a ilustrat lucrările ştiinţifice, obiecte personale şi de birou şi multe altele.

Un alt punct de atracţie al muzeului este camera unde au fost închişi Baba Novac, căpitan din oastea lui Mihai Viteazu şi duhovnicul său.
Rezultatele programului biospeologic – inițiat de savantul Emil Racoviță – au fost excepționale: 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție numărând 50.000 de exemplare ale faunei cavernicole, 66 de studii științifice însumând aproximativ 6000 de pagini.
Apogeul carierei sale științifice a fost reprezentat de elaborarea unei teorii originale privind evoluția.