Muzeul de Istorie Teodor Cincu, Tecuci, Galați

Timp de peste 80 de ani clădirea, care a trecut prin două etape de restaurare – în anii 1964 – 1967 și respectiv 2007 – 2013, adăpostește impresionantul patrimoniu cultural al muzeului care are la bază colecțiile fondatorilor, Mihail Dimitriu și Constantin Solomon.
În anul 1885, clădirea este amintită ca fiind în proprietatea lui Anton Cincu, om politic şi filantrop local, care o va lăsa prin testament, la 22 iulie 1894, fiului Teodor Cincu.

Din punct de vedere arhitectural, se remarcă stilul baroc, predominant în prima etapă a construcţiei, când accesul se făcea dinspre sud, un turnuleţ pe care era inserat medalionul cu blazonul familiei străjuind intrarea în casă.
În decursul anilor, patrimoniu muzeului se îmbogățește, la început pe colecția de arheologie, în urma rezultatelor activității de cercetare arheologică sistematică și de salvare.
Cel mai impresionant material arheologic provine din campaniile desfășurate în situl arheologic Poiana – Piroboridava, cercetare începută în anul 1926 și finalizată în 1990.

În aceiași perioadă s-au desfășurat campanii de cercetare în: situl arheologic de la Barcea – Grădina de zarzavat (1975 – 1982), în satul Toflea ( 1970 – 1975) – de unde a rezultat un impresionant material ceramic eneolitic (Cultura Cucuteni), la Gârbovăț (1960) – așezare de tip cenușar datată la sfârșit de epoca bronzului – cultura Noua, în situl arheologic de la Negrilești – de unde a rezultat un material datat din neolitic până în sec. XIX, în orașul Tecuci (1970 – 1971, 2012) unde au fost descoperite două necropole datate sec IV p. Chr., dar și material datat în epoca bronzului cultura Noua.

Cu timpul, patrimoniu muzeului se îmbogățește, inițial apare colecția de arheologie, în urma rezultatelor activității de cercetare arheologică sistematică și de salvare.
Prin diferite donații, muzeul adaugă în patrimoniul său colecția de numismatică, istorie, artă, etnografie și tehnică.

În colecția de tehnică, muzeul, printr-un act de donație, deține un frumos automobil marca EGO care a participat la diferite expoziții.

Un ulcior de lut roșu, decorat cu masca zeului Dionysos bătrân, descoperit în antica așezare geto-dacică de la Piroboridava, a devenit imaginea-simbol a Muzeului de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci.