Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Sibiu

Inaugurat în 1993, Muzeul „Franz Binder” este primul şi unicul muzeu de etnografie extra-europeană din România.
Numele muzeului provine de la Franz Binder, un important donator al unei veritabile colectii etnografice africane.
Muzeul este într-o clădire din Piața Mică din Sibiu – aflată de-a lungul celei de-a doua fortificații a orașului medieval, construită în secolul al XIV -lea.
Clădirea ce adăpostește muzeul a fost construită între anii 1865 -1867; la început, edificiul era sediul central al breslelor – o formă de organizare a meșteșugarilor ce aparțin de o anumită meserie, ce a apărut în Evul Mediu și a existat până în secolul al XIX -lea.
Colecțiile pe care le gestionează (aproximativ 3000 de obiecte) cuprind două mari categorii de piese. Din prima fac parte cele care au format patrimoniul etnografic extraeuropeean sibian, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când încă etnologia nu se constituise ca disciplină științifică – în majoritatea lor donații făcute Societății Ardelene pentru Științele Naturii de călători sași pe alte continente: Franz Binder, Andreas Breckner, Carl F. Jickeli, Arthur von Sachsenheim, Gustav A. Schoppelt, Hermann von Hannenheim, Karl Meliska etc.

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, Sibiu

Celei de-a doua îi aparțin obiectele intrate în fondurile Complexului Național Muzeal „ASTRA” după anul 1990: colecția congoleză Rang, costume ale minorităților naționale din China, o parte din obiectele artizanale extraeuropeene din colecția ex-prezidențială, jucării tradiționale și artizanat din Japonia, Indonezia, Ecuador și Argentina, păpuși etnografice din India ș.a.
Un loc important în patrimoniul format după deschiderea muzeului îl ocupă colecţiile de jucării japoneze tradiţionale, păpuşi etnografice indiene, costume ale minorităţilor naţionale din China, artizanat african, indonezian şi ecuadorian.
La Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” mai poate fi văzută şi o mumie egipteană cu sarcofag din lemn având peste 2000 de ani vechime, provenită din săpăturile arheologice de la Gamhud.