Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Orăștie, Hunedoara

Situat în centrul orașului, Piața Aurel Vlaicu, nr.1, muzeul din Orăștie a fost înființat în vara anului 1952, din inițiativa unui grup de entuziaști locali care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”.
Patrimoniul inițial cuprindea cca 800 de exponate rezultate din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.

Din anul 1958, forma de organizare structurată pe voluntariat capătă o formă instituționalizată prin angajarea de personal specializat.
Profilul muzeului se orientează către arta populară la începutul anilor 70, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Acum se schimbă și titulatura muzeului fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă.

Patrimoniul muzeului se va îmbogății considerabil atât prin achiziții, cât și prin donații de bunuri cu caracter preponderent etnografic, astfel încât în prezent colecția etnografică, cea de istorie și arheologie, cea numismatică, şi de icoane însumează cca. 8000 de bunuri culturale între care există câteva zeci de piese clasate în categoria TEZAUR şi în categoria FOND, la care se adaugă o bibliotecă documentară cu 5000 de cărţi şi periodice.
Expozitia de factura istorica „Cetatile dacilor” prezinta succint elementele definitorii ale culturii si civilizati¬ei dacice, prin descoperirile arheologice din Munții Orăștiei.
Obiectele expuse constituie o dovada vie a vieții materiale si spirituale a dacilor, a existentei sistemelor de fortificații pentru apărare, dar si a inventarului casnic din gospodăriile acestora.