Muzeul de Artă Veche Apuseană Dumitru Furnică-Minovici, Bucuresti

Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică-Minovici (până în 1989 cunoscut sub numele de Muzeul de Artă Feudală al Academiei Române), a fost construit între 1941-1942.

Piatra de temelie a casei este pusă în 27 aprilie 1941 (act autentic expus în cadrul colecției de bază), în 26 octombrie 1942 având loc recepția construcției.
Terminată în anul 1942, Casa „Ing. Dumitru Furnică-Minovici” a fost donată Academiei Române în 1945 și a intrat în circuitul turistic în 1946, sub numele de Muzeul de Artă Feudală.

Ligia Viorica, avocat cu doctorat în Drept, soţia lui Dumitru Furnică-Minovici, a locuit aici până în 14 ianuarie 2004 şi a fost muzeograf-ghid pentru toţi cei care o vizitau. S-a stins la vârsta de 90 de ani.
Colecţia muzeului este alcătuită din arme medievale și moderne, vitralii austriece, germane, elvețiene, flamande, tapiserii flamande țesute la război vertical, mobilier austriac și italian, opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, rarități bibliofile.

Gândită de la inceput ca o casă-muzeu, edificiul a fot construit în stilul gothic terțiar/perpendicular englezesc (stilul Tudor), cu inserții ale stilului noirmand (manoires-urile, rezalitul), cu o loggia venețiană.
Planurile casei au fost elaborate de arh. Enzo Canella, cu ajutorul antrepenorului Dino Toffollo.
Accesul se face din stradă, pe un pontus levi specific castelelor medievale, printr-un portal replicând intrarea din Hornby Castle, Norfolk, Anglia.
Niciun obiect din casă nu este românesc, de aceea ai sentimentul că te afli într-un muzeu din Italia sau Anglia. Materialele de construcţie au fost comandate în străinătate, meşterii – italieni, francezi, germani, austrieci. Cărămizile sunt italienești, feroneria la fel, lemnul de brad şi stejar a fost adus din Germania.

Adresa Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru-Furnică Minovici”: Strada Doctor Nicolae Minovici 3, București


Dumitru Furnică-Minovici s-a născut la 14 decembrie 1897, în București, fiind nepotul de soră al doctorilor Mina și Nicolae Minovici. Sora acestora din urmă, Elena Minovici, a fost căsătorită cu negustorul brașovean Zaharia Z. Furnică.

Dumitru a absolvit cursurile Liceului „Sf. Sava” din București, iar între 1914 și 1918 a urmat cursurile Facultății Tehnice a Universității din Toulouse, devenind inginer chimist.

A urmat cursuri doctorale la Școala de Petrol din Strasbourg. Întors în ţară, este angajat director la Rafinăria de Uleiuri din Orşova. Este trimis în diverse călătorii de afaceri în străinătate, ceea ce îi permite să viziteze muzee şi anticariate, să ia parte la licitaţii de artă.

Aşa strânge mare parte din colecţia de artă.

Dumitru-Furnică Minovici s-a stins din viață la 22 aprilie 1982.