Muzeul de Arheologie Callatis, Mangalia, Constanta

Muzeul a fost inaugurat in anul 1959, după ce lucrările de modernizare ale orașului au scos la iveala nenumărate vestigii din perioadele: neolitica, greaca, romana si romano-bizantina.
Muzeul de Istorie si Arheologie din Mangalia cuprinde o varietate de obiecte cu însemnătate istorica, începând cu exponatele aflate in incinta muzeului si încheind cu monumentele arheologice aflate pe teritoriul municipiului Mangalia: zidul de apărare al cetății Callatis, Necropola Romano-Bizantina si Mormântul princiar.

In cadrul expoziției organizate in interiorul muzeului vizitatorii pot admira coloane, capiteluri, frize cu metope, vase ceramice, amfore, opaițe, statuete, vase din sticla, stele funerare, inscripții, reprezentații ale unor zeități, podoabe si bijuterii, monede, ustensile si multe alte obiecte cu însemnătate istorica.
Un exponat de mare importanta al muzeului este mormântul cu papirus, datând din secolul al IV-lea I. Hr. Papirusul descoperit in interiorul mormântului a fost scris in limba greaca si reprezintă cel mai vechi document scos la iveala pe teritoriul tarii noastre.
În faţa muzeului se află expuse, în aer liber, fragmente arhitectonice (coloane, capiteluri, arhitrave) din perioada antică, iar în parcul aflat în spatele clădirii muzeului se află, de asemenea, numeroase fragmente arhitectonice dar şi un rug de incinerație.

Cetatea Callatis a fost întemeiată, conform izvoarelor literare antice, la sfîrşitul sec. VI a.Chr., de către coloniștii dorieni veniți din Heracleea Pontică. Cetatea a fost ridicată la porunca unui oracol pe locul unei așezări getice numită Cerbatis sau Acervetis.

Materialele arheologice, descoperite până în prezent la Mangalia, nu sunt însă mai vechi de sec. IV a. Chr. În sec. IV a. Chr., oraşul-cetate a fost cucerit de macedoneni, iar în sec. I a. Chr. a intrat sub stăpânire romană.

Callatisul a fost distrus la începutul sec. VII p. Chr de avari şi slavi.