Muzeul artă Timișoara, Timiș

Muzeul este găzduit de Palatul Baroc, una din clădirile reprezentative ale Timişoarei, construită în stil baroc în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea în Piaţa Principală a oraşului (acum Piaţa Unirii).

Motivele decorative exterioare trădează o strânsă filiaţie vieneză, remarcându-se similitudini cu Palatul Kinsky.
Actualul muzeu este rezultatul unui proces care a durat peste 120 de ani.

Începuturile colecției – care a dat naștere secțiunii de artă a Muzeului Banatului – sunt consemnate în 1879, când Ormós Zsigmond (1813-1893), fondatorul Societății Muzeale din Ungaria de Sud, colecționar și istoric de artă, își donează colecția substanțială de pictură europeană noii instituți.

În 1940 muzeul este reorganizat de directorul Aurel Ciupe, care separă secțiunile pe categorii. Astfel ia ființă Secțiunea artistică sau Pinacoteca.

În 1969 secția de artă a început să se desprindă de Muzeul Banatului, beneficiind de un spațiu propriu, în clădirea Centrului Cultural Francez. În 1986, aceasta a fost mutată într-o aripă din Palatul Baroc, în restaurare încă de la sfârșitul anilor ’70.

La 1 ianuarie 2006, secția de artă s-a desprins definitiv de Muzeul Banatului și a devenit „Muzeul de Artă Timișoara”. Abia în 21 decembrie 2022, o dată cu terminarea lucrărilor de renovare a palatului, s-au deschis porțile muzeului extins.