Mihai BARBU, sculptor

Mihai BARBU s-a născut la Arad, in anul 1937 si a încetat din viata la Cluj-Napoca, in anul 1992.

În perioada 1957-1963 a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca. A fost profesor la Catedra de sculptură a Liceului de Artă „Romulus Ladea” Cluj-Napoca. În anul 1969 a obținut premiul Uniunii Profesorilor pentru bustul lui Ștefan Luchian, iar în 1979 premiul Revistei „Tribuna”, Cluj-Napoca, pentru compoziția Semn pentru o vale liniștită.

Pentru o perioadă de timp acesta a fost designer la Fabrica “Porțelanul” din Cluj-Napoca, descoperindu-și formația de sculptor în direcția artelor decorative. Începând din anul 1963 a participat la numeroase expoziții colective și simpozioane atât în țară, cât și peste hotare, iar în 1968 a vernisat prima expoziție personală.

A fost profesor la Catedra de sculptură a Liceului de Artă „Romulus Ladea”, Cluj-Napoca si membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Mihai Barbu era foarte mult apreciat și ca persoană, cu o căldură deosebită. Eu vorbesc în cunoștință de cauză pentru că Mihai Barbu mi-a fost profesor în perioada Liceului de Artă, avea o căldură deosebită și o apropiere deosebită față de cei din jurul său și mai ales de cei care îi erau elevi. O caracteristică a artistului, în general, și asta cumva compensează privațiunile care însoțesc de regulă viața artistului pentru că viața artiștilor în general este o existență sacrificată în favoarea unui crez artistic„, Călin Stegerean, director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca.

Lucrări monumentale:
Anii ’70
– Alecu Russo, Dej, Cluj;
George Coşbuc, Ştefan Luchian, Alexandru Vlahuţă, busturi, amplasate în şcoli din Cluj-Napoca;
– Coloană în istorie – Mihai Viteazul, RadioTv Studio, Cluj-Napoca;
Avram Iancu, Arhivele Statului, Cluj-Napoca;
– Mountain Goat, Policlinica II, Cluj-Napoca;
– Petru Rareş, Silversmith’s House, Bistiţa Năsăud;
Anii ’80Victor Babeş, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca;
– Caii soarelui – Centrul Cultural Român, Budapesta, Ungaria;
– Elegie – Muzeul judeţean Bistriţa Năsăud.