Maria Bucin Crișan, rapsod și poet popular

Maria Bucin Crișan, rapsod popular din satul Sânmihaiul de Pădure, comuna Beica de Jos.

In anul 2021 Maria Bucin Crişan a fost declarată, ‘Tezaur uman viu’ de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii.

Ea a primit această titulatură la propunerea Muzeului de Etnografie “Anton Badea” din Reghin şi în urma susţinerii candidaturii sale de către mai multe instituţii de cultură şi culte din judeţul Mureş.

Am în jur de 200 de poezii scrise care au fost cuprinse într-o carte. Restul au rămas în manuscrise, fiindcă nu am avut bani să mai fac o carte. Nu vreau să mă laud, dar sunt un rapsod popular” a declarat Maria Bucin Crişan.

Am în jur de 200 de poezii scrise care au fost cuprinse într-o carte. Restul au rămas în manuscrise, fiindcă nu am avut bani să mai fac o carte. Nu vreau să mă laud, dar sunt un rapsod popular. Îmi iubesc toate poeziile, dar cea mai dragă aceasta este:

Aş vrea să fiu o floare într-o glastră

Mereu să-mi râdă soarele-n fereastră

Tulpina mea să-mi soarbă apă vie

Culoarea şi mirosul să-mi ţină o veşnicie.

Aş vrea să fiu o rază blândă de lumină

Ca cei din întuneric spre mine să vină

Să bucur inimi întristate

Ce plâng şi caută-n zadar dreptate.

Aş vrea să fiu un fulg uşor de porumbel

Să mă înalţ, să zbor, să fiu cu el

Când trece graniţe prin-naltul cerului

Că e neluată în seamă plecarea şi sosirea lui.

Dar nu pot să fiu decât ceea ce sunt

Şi-am fost lăsată cu un scop pe acest pământ

Nu mi-a plăcut în viaţă să trăiesc murind

Şi când o fi să mor, aş vrea să mor trăind!’.

Am şapte clase, dar inspiraţia pentru a scrie aceste poezii îmi vine de la Dumnezeu. Îi mulţumesc Lui Dumnezeu de ceea ce mi-a dat şi îi cer să îmi ţină judecata limpede până când mor, aş vrea să fiu lucidă şi atunci. Că aşa şi scrie în carte, fiecare om să fie lucid la ieşirea din viaţă, ca să îţi dai seama de eventualele păcate, că fiecare avem. Să ne dăm seama ca să ştim pe ce lume am trăit„, a declarat, pentru AGERPRES, Maria Bucin Crişan.

Programul Tezaure Umane Vii, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmăreşte salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Programul vizează identificarea şi recunoaşterea la nivel naţional a celor care sunt creatori şi păstrători ai valorilor tradiţionale şi care fac, prin talentul şi efortul lor, dovada caracterului excepţional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind,astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.