Maria BRATEŞ PILLAT, pictor

Maria Brateş Pillat (Procopie-Dumitrescu) s-a născut in anul 1892, la Bucureşti si a încetat in anul 1975, la Bucureşti.

A fost fiica fruntașului liberal Ion Procopie-Dumitrescu, deputat și primar al Bucureștiului (1877–1878, 1901), și a Ecaterinei (născută Niculici).

A fost căsătorită din 1915 cu poetul Ion Pillat (1891–1945) și a avut doi copii, pe Pia (1916-2011) și pe Dinu (1921-1975).

A făcut în particular clasele primare și secundare, a studiat pianul și a luat lecții de desen și perspectivă cu Costin Petrescu și lecții de desen și pictură cu Jean Al. Steriade. La îndemnul acestuia din urmă debutează în 1914, la Salonul Tinerimii Artistice, folosind pseudonimul I. Brateș (numele unui afluent al Prutului), primind Premiul la Salonul Tinerimii artistice.

Artista s-a manifestat activ între cele douã războaie mondiale, cu participãri în epocã la expoziţii colective şi individuale, în ţarã şi în străinătate, fiind deosebit de apreciatã de criticii vremii, George Oprescu, Alexandru Busuioceanu, Ion Frunzetti, Ştefan Neniţescu, printre mulţi alţii dar şi de maeştrii artelor frumoase, precum Nicolae Tonitza, Olga Greceanu, Ion Ștefănescu, etc.

Alãturi de pictoriţe ca Olga Greceanu, Nuni Dona, Rodica Maniu, Lucia Demetriad-Bălăcescu, Wanda Sachelarie-Vladimirescu, etc. a fost o reprezentantã de marcã a artelor frumoase realizate de femeile artiste ale vremii.

Cariera ei în plinã ascensiune a fost brutal curmatã în 1949, când a fost arestatã ca fostã moşieriţã şi închisã într-un penitenciar din Botoşani, iar apoi trimisã pentru cinci ani cu domiciliu forţat la Miercurea-Ciuc.

După eliberare i se refuză constant participarea la orice expoziție de pictură din ţară.