Marcel OLINESCU, pictor, gravor, poet, folclorist

Marcel Olinescu s-a născut in anul 1896, la Dorohoi, județul Botoșani, si a încetat din viata in anul 1992, la București.

A urmat Școala de Belle Arte din Iași (1919-1921); Colonia de creație Baia Mare (1920), precum si Școala Națională de Arte Frumoase din București (1921-1923), sub îndrumarea profesorului Dimitrie PACIUREA.

Între 1925-1978 a organizat 18 expoziții personale (București, Botoșani, Arad, Deva) și a participat la 22 expoziții de grup și saloane oficiale.

În anul 1921 primește premiul Academiei Romând „Le Comte de Nouy” pentru cea mai frumoasă lucrare prezentată la Salonul de Arte Frumoase din Iași.

Artistul se inspiră din xilogravurile populare din secolul al XVII-lea și le reașază într-un mod dinamic, modern în spațiul compozițional.

A început să practice gravura în jurul anului 1928 după venirea sa la Arad, pentru ca în anul următor să scoată albumul „15 gravuri pe lemn”.

Aparator al fondului mitologic stravechi si al valorilor modeme situate cu precadere in linia „de traditie bizantin-populara” (I. Frunzetti), Marcel Olinescu este si un folclorist de vocatie. A incercat sa repuna arta romaneasca pe bazele ei proprii de spiritualitate.

De la începutul activității mele de gravor, m-am considerat continuator al gravurilor în lemn populare (…). M-am socotit totdeauna ca un gravor, țăran dart recut și format prin școli. Aceasta mi-a fost linia de conduită și a întregii mele activități artistice … Am ajuns la gravura de lemn când pictura nu-mi satisfăcea dorința de a ajunge la linia mea proprie. Numai când am descoperit tehnica gravurii, în 1928, mi-am dat seama că am găsit tehnica artistică în care puteam să îmi torn gândurile” Marcel OLINESCU

A fost distins cu numeroase premii şi distincţii pentru gravură şi cu Marele premiu al Concursului de pictură şi grafică Voroneţiana (1977).

Pe lângă activitatea artistică, Marcel Olinescu a avut o prodigioasă activitate ca poet (debut în revista Hyperion din Cluj, 1937), ziarist (redactor la ziarul Ştirea din Arad, 1933-1937) şi folclorist (în echipele de cercetare sociologică organizate de Dimitrie Gusti, 1935-1936), iar în 1944 a publicat volumul Mitologie românească, o interesantă sinteză a mitologiei române, ilustrată cu propriile desene şi xilogravuri.