Jean Negulesco, pictor

Jean Negulesco (Ioan Negulescu) s-a născut la data de 13 martie 1900, in Craiova, si a încetat din viata la data de 18 iulie 1993, in Marbella, Spania.

Pe langa pictura Jean Negulesco a fost regizor de film, scenarist și producător de film.

În toamna lui 1919, autorităţile îi oferă o bursă de studiu la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, spre supărarea tatălui.

În 1922, se reîntoarce pentru o scurtă vacanţă la Craiova, unde speră să-şi înduplece tatăl să-i reînnoiască cecul salvator. Iluzie deşartă. Din acelaşi an datează un portret în ulei a cărui poveste ar putea face obiectul unui studiu în sine.

La Şcoala de Arte Frumoase, Iancu îi are profesori pe George Demetrescu Mirea, rectorul în exerciţiu, pe Costin Petrescu şi pe Ipolit Strâmbu. De la profesorul Mirea deprinde rigoarea şi disciplina severă a lucrului.

Pentru o vreme frecventează cursurile „Academiei Julian”, neglijând însă total științele economice, și, în consecință, nu mai primește bani de acasă.

Jean Negulescu se hotărăște să devină pictor atunci când maestrul George Enescu, căruia i-a plăcut desenul, îl cumpără cu un preț ridicat.

Destinul îi va fi însă determinat, cu totul neprevăzut, de prietenia cu preşedintele Sindicatului Studenţilor de la Belle-Arte, sculptorul Horia Igiroşanu, un mare pasionat de cinema dar şi de activism civic.

Franţa nu reprezintă pentru el tărâmul ideal pentru afirmare.

În 1927 emigrează în Statele Unite şi se stabileşte la New York, unde organizează o expoziţie cu lucrările sale. Dar ea nu are răsunetul ori succesul scontat, aşa încât, în căutare de noi oportunităţi, Jean Negulesco ajunge, în 1929, în California. Din acest moment, vocaţia de pictor care-şi câştiga existenţa pictând por¬trete este concurată şi, în cele din urmă, dominată copios de recenta artă a filmului.

Primul lungmetraj apare în 1941 şi este intitulat „Singapore Woman“. Succesele încep să se ţină lanţ, odată cu „The Mask of Dimetrios“: „Jonny Belinda“ (1948), pentru care Jane Wyman a fost răsplătită cu premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă, „Three Came Home” (1950) cu Claudette Colbert şi „Daddy Long Legs”(1954) cu Fred Astaire.

Jean Negulesco a devenit celebru după ce a regizat „How To Marry a Millionaire” (1953), care a adus unul dintre cele mai puternice trio-uri feminine de pe marile ecrane la acea vreme: Marilyn Monroe, Lauren Bacall si Betty Grable.

Pictorul plecat din Craiova la început de secol XX a lucrat cu Greta Garbo, Joan Crawford, Sophia Loren, Marilyn Monroe, Lauren Bacall, Angie Dickinson, Gary Cooper, Maurice Chevalier, Fred Astaire, Cary Grant.

În 1948, filmul „Johnny Belinda” are un succes extraordinar, interpreta principală, Jane Wyman primind premiul Oscar ca cea mai bună actriță.

În 1990 a devenit membru onorific al Uniunii Cineaştilor Români, iar în 1992 a fost ales ca membru de onoare al Academiei Române.

Un alt craiovean, Mihnea Gheorghiu, preşedintele Uniunii Cineaştilor, a înfiinţat Fundaţia Internaţională „Jean Negulescu“, entitate care i-a avut ca iniţiatori pe Geo Saizescu, Manuela Cernat, Sergiu Nicolaescu, Laurenţiu Damian sau Nicolae Cabel.

Din păcate, generoasele intenţii ale maestrului, într-un timp când tinerii artişti români nici nu puteau visa la şansa unor studii în străinătate, au rămas literă moartă pe hârtie. După moartea sa, executorii testamentari, de conivenţă cu moştenitoarele care dovediseră dintotdeauna o certă aversiune faţă de familia din România şi faţă de tot ce îl lega de ţara lui, nu au ţinut cont de această ultimă dorinţă, au lichidat rapid patrimoniul şi au refuzat sistematic orice contact cu Uniunea Cineaştilor din România, care se afla în posesia unui exemplar al testamentului.

Are o stea pe celebrul Hollywood Walk of Fame, dar și o stradă cu numele lui în Craiova.