Iuliu PODLIPNY, pictor

Iuliu Podlipny (Julius sau Gyula) s-a născut la data de 12 aprilie 1898, la Bratislava, Austro-Ungaria, si a încetat din viata la data de 15 ianuarie 1991, la Timișoara.

După un accident de tren soldat cu pierderea brațului drept, s-a mutat mai târziu la Budapesta, oraș unde a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase.

A pictat o viață cu mâna stângă și s-a simțit atras de marginali. Promotor al artei moderne în perioada interbelică, a fost considerat un expresionist care a influențat arta plastică românească mai ales ca pedagog.

În 1926, Gallas Ferdinand și Varga Albert au deschis o „școală liberă de pictură și sculpltură”. Stabilit în Timișoara, în același an, Julius Podlipny s-a alăturat celor doi, rămânând din 1928 conducătorul atelierului și al școlii.

In anul 1931 este invitat de istoricul Nicolae Iorga la Universitatea de Vară de la Vălenii de Munte. Organizează numeroase expoziţii personale şi de grup la Budapesta, Debrecen, Timişoara, Cluj, Bucureşti, Iaşi.

La începutul anilor ’30, când era angajatul unui cinematograf și picta panouri uriașe pentru filmele cu Johnny Weissmüller în rolul lui Tarzan, reclamele sale au fost remarcate de patronul sălii din palatul Széchény, care l-a îndemnat să expună și alte lucrări.

În anul 1934 a fost numit profesor la Școala de Arte Frumoase din Timișoara, activitate din care s-a retras peste trei decenii. Printre elevii săi s-au numărat, printre alții, Traian Brădean, Artur Vetro și Ștefan Câlția.

Multe din lucrările sale se află la muzeul de artă din Timișoara dar și în colecția privată a soției artistului, istoricul și criticul de artă Annemarie Podlipny-Hehn. Ea s-a ocupat și de publicarea memoriilor artistului și a cataloagelor de expoziție dedicate lucrărilor lui Julius Podlipny.

Distincții
1977 – medalia omagială a orașului Bratislava,
1998 – titlul de Cetățean de onoare al Timișoarei, acordat post mortem