Iosif KEBER, pictor, restaurator

Iosif Keber s-a născut la data de 30 iulie 1897, la Târgu-Jiu si a încetat din viata la data de 19 aprilie 1989.

În 1912, Iosif a obținut o medalie de aur într-un concurs organizat între licee.

După terminarea liceului s-a înscris la cursurile Școlii de arte frumoase din Bucuresti, unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea și Costin Petrescu.

Încă de pe băncile Școlii de Arte Frumoase de la București, Iosif Keber s-a făcut remarcat prin diversitatea stilurilor adoptate și prin stilul propriu pe care îl impregna pe material.

Perioada de creație a artistului poate fi împărțită în două mari etape.

Prima, de tinerețe, în care realizează lucrări în special din domeniul picturii de șevalet și a doua, de maturitate, închinata picturii monumentale, îndeosebi religioase.

Biserica „Precupeţii Vechi” din Bucureşti, ridicată în anul 1773, a fost repictată în ulei de Iosif Keber în 1930.

Şi frumosul lăcaş de cult al Schitului Darvari din Capitală a fost repictat în frescă tot de el, în stilul neo-bizantin. În Bucureşti, lucrări ale sale se mai află în Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, unde a lucrat alături de artistul Vasile Rudeanu.

De la pictorii lui Constantin Brâncoveanu până astăzi, nimeni nu a cucerit tehnica, podoaba şi luxul artei picturii iconografice ca Iosif Keber – din Târgu Jiu şi din întreaga ţară”. Vasile Blendea

Casa în care a locuit în Târgu Jiu, ridicată în 1932 după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, funcţionează drept casă memorială, adăpostind sute de lucrări de artă realizate de pictor, alături de alte obiecte personale care i-au aparţinut.

Pe lângă importanta colecție de documente de bibliotecă, imobilul dezvăluie vizitatorilor săi numeroase obiecte personale (șevalet, ustensile pentru pictură) și lucrări de artă plastică (tablouri în acuarelă, schițe și planuri ale proiectelor de pictură bisericească) ce au aparținut pictorului.