Ion BÂRLĂDEANU, artist plastic (colaje)

Ion Bârlădeanu s-a născut in anul 1946, in Zăpodeni, Vaslui, si a încetat din viata in anul 2021, in București.

Ion Bîrlădeanu a avut doar 7 clase primare și doi ani de studii la Școala populară de arte.

Dacă continuam şcoala, n-ajungeam un pictor strălucit, că trebuia să pictez pe Ceauşescu mai mult. Aşa că am scris lozinci, dar nu de astea comuniste, ci la aprozar. Am lucrat dulgher, săpători de gropi, am fost tăietor la stuf în Delta Dunării. Tot felul de munci mizerabile. Am pictat şi-o biserică – nu era grozav, da’ i-a plăcut lu’ popa. Am avut de-a face cu toată pleava societății, şi cu buni, şi cu răi. Cum spunea Dostoievski, cică viața nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti.” Ion Bârlădeanu

După Revoluția din 1989, până la descoperirea sa ca artist, a trăit din reciclarea sticlelor și a neferoaselor la capatul unei ghene a unui bloc de pe Calea Moșilor, trăind din mila locatarilor.

A fost descoperit în 2008 de Ovidiu Feneș, care l-a recomandat proprietarului de galerie de artă Dan Popescu.

La vârsta de 62 de ani, Bârlădeanu a expus pentru prima oară, la București, 20 de lucrări pe teme politice, iar apoi pe rând la Basel și Londra în 2009 și la Paris în 2010.

Lucrările sale au fost expuse ulterior și vândute în galerii de artă internaționale, alături de artiști consacrați și au fost achiziționate de iubitori de artă contemporană, colecționari privați sau muzee.