Ioan ISAC, pictor

Ioan Isac s-a născut la data de 2 aprilie 1885, in Ciclova, Caraș Severin, si a încetat din viata in data de 12 decembrie 1950, la Timișoara.

Ioan Isac avea intenția să termine șase clase secundare și apoi să se înscrie la Școala de Belle – Arte din Budapesta, dar după terminarea clase a V-a a fost introdus noul sistem de învățământ, conform căruia nu se mai admiteau la Arte Frumoase decât elevii cu bacalaureat sau cu diploma unei școli normale, așadar a fost nevoit să renunțe pe moment la planul său.

După finalizarea Școlii Normale nu a dispus de resursele necesare pentru a pleca la Budapesta la Belle- Arte.

Deși Ioan Isac a fost un autodidact, el și-a depășit condiția, apropiindu-se de tehnica impresionismului, cunoscându-l pe M.H. Georgescu.

Lecția preluată de la Georgescu va fi aprofundată de pictorul original din Ciclova Montană care, de îndată ce condiția materială i-a permis, nu a ezitat să pornească în călătorii inițiatice. Pictorul Georgescu le-a arătat că cel mai bun atelier este natura și i-a convins să iasă în aer liber.

A fost primit cu tablouri la Saloanele Oficiale, prezentând mai multe expoziții personale de succes la Timișoara, Cluj și Oradea.

În 1942 expoziția din casa sa din Timișoara primește titulatura de Muzeu.

In 1943 Ioan Isac a fost înștiințat, printr-o epistola oficiala semnata de Ion Jalea, că este acceptat în Corpul Artiștilor Plastici, astfel i se recunoaște statutul de profesionist.