Ingo GLASS, sculptor, scriitor

Ingo GLASS s-a născut la Timişoara, in anul 1941 si a incetat din viata in luna octombrie 2022.
În perioada 1954-1960 a urmat cursuri de sculptură la Școala populară de artă, la clasa profesoarei Prof. Elisabeth Popper, care studiase la Viena cu Oskar Hanak.
În 1967 a absolvit Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj (actuala Universitate de Artă și Design), la casa lui Artur Vetro.
Fondator al Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi si Iniţiatorul Salonului Naţional de Sculptură Mică din Bucureşti.

Ingo GLASS, sculptor, scriitor

În anul 1979 a dat un interviu ziarului „Financial Times”, cu titlul „Ceaușescu – acolo unde dispare carnea„. Imediat, Glass a fost chemat la Securitate și i s-a pus în vedere că are două săptămâni la dispoziție ca să părăsească România, renunțând la tot ce avea în țară: locuință, obiecte, cetățenie. Prin urmare, în anul 1979 a emigrat și s-a stabilit în Germania, la München.
Din 1980 Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din München, Germania, iar din 1991 – Membru de onoare al Artiştilor Plastici din România.

Lucrări monumentale:
1969 – Sculptură, Universitatea din Galaţi;
1971 – Obiect spațial, Hotelul din Târgoviște, Dâmbovița;
1974 – Relief mural, Tel Aviv, Israel;
1975 – Construcție gotică, Arcuș, Covasna;
1980 – Structură monumentală, Oberhausen, Germania;
1982 – Uvertură gotică, Alter Botanischer Garten, München, Germania;
1991 – Deschidere, Timișoara;
1993 – Pozitiv-negativ, Südstahl-Mertingen, Germania;
1996 – Monumentul DADA, Moineşti, Bacău.

Scrieri

  • Constantin Brâncuși Und Sein Einfluss Auf Die Skulptur Des 20. Jahrhunderts (Constantin Brâncuși și influența sa asupra sculpturii secolului XX)
  • Coautor la Enciclopedia în 6 volume care reunește informații privind circa 2500 de artiști plastici din München și Oberbayern.

Distincţii:
1966 – Premiul I la Festivalul de Primăvară, Cluj-Napoca;
1981 – Bursă de creaţie a oraşului München, Germania;
1985 – premiul „Lovis Corinth” al Ministerului German de Interne;
1986 – Premiul pentru sculptură al Fundaţiei Brâncuşi din Montreal, Canada;
1993 – Premiul „Ionel Jianu” al Academiei Româno-Americane de Artă, Los Angeles, SUA;
1995 – Premiul de artă al şvabilor dunăreni oferit de landul Baden-Württemberg, Germania;
2004 – Ordinul Meritul Cultural în rang de Mare Ofiţer, acordat de România.

Ingo Glass se numără printre artiştii care activează în interesul spiritului european, promovând cunoaşterea şi circulaţia valorilor culturale locale, peste graniţele naţionale. Cetăţeanul european Ingo Glass este prezent în viaţa culturală a României, Ungariei şi Germaniei, poartă cu sine spiritul unei generaţii care şi-a dorit o civilizaţie a armoniei şi înţelegerii umane în marea familie a artei şi culturii universale.” Vasile Duda: Ingo Glass – Formă – Culoare – Lumină – Spaţiu.
Cetățean al Europei, Ingo Glass impresionează prin experiența artistică, prin conexiunile oferite la nivelul artei contemporane și prin sinteza mesajului plastic. Sculptorul ne propune un demers estetic bazat pe marile sinteze ale avangardei în care cele trei forme geometrice de bază alcătuiesc în armonie cu culorile primare „cele trei grații ale creației sale”, cele trei module din a cărei combinație se naște o artă platonică și aseptică, care conține promisiunea viitorului. ” Curator: drd. Radu Popica