Imre BAÁSZ, sculptor, grafician, artist acționist

Baász Imre s-a născut în 22 februarie 1941, la Arad, unde a şi absolvit liceul. De aici şi-a continuat studiile la Târgu-Mureş, unde a absolvit Şcoala Medie Tehnică de Arhitectură, pentru ca în 1965 să ajungă la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu“, din Cluj. În 1970 artistul îşi va adăuga un „a“ numelui, devenind cunoscut publicului sub numele de Baász, dar lucrările timpurii sunt semnate Bász.
A incetat din viata la Sfântu Gheorghe, la data de 16 iulie 1991.

A fost unul dintre cei mai importanți artiști și graficieni transilvăneni din a doua jumătate a secolului XX (gravură, linogravură, serigrafie, desen în tuș, cărbune și pastel).
Pe lângă activitatea sa de ilustrator de reviste și cărți, a creat instalații, artă acționistă, mail-art și s-a ocupat și de scenografie. În 1972 a absolvit Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj Napoca, fiind elev al lui László Feszt.
Lucrarea sa de diplomă a fost o serie de gravuri pentru Kalevala, care a obținut premiul al doilea la Salonul Național de Carte de la București. În 1976, s-a mutat la Sfântu Gheorghe, unde a condus Galeria de artă până în 1982.
A însuflețit viața artistică a orașului, organizând prima expoziție națională avangardistă pentru tineret din acele vremuri, Medium (1981), care a devenit internaționala în 1991, Medium 2, și festivalul de artă acționistă AnnArt de la Lacul Sfânta Ana.
În perioada 1990-1991, a fost profesor la Facultatea de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București și scenograf la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj- Napoca. Arta sa versatilă se bazează pe dorința de libertate și pe reprezentarea reacțiilor de respingere a dictaturii și a opresiunii politice sau naționale. În limbajul său grafic, care se bazează pe principiul colajului, printre motivele recurente se numără acul de siguranță, difuzorul, pasărea, gardul de sârmă sau grilajul, cifrele și dosarele.

Burse şi distincţii:
1985 – Premiul Naţional de Grafică, Bucureşti;
1988 – Bursa Kalevala, Finlanda.