Gospodăria țărănească de la Enisala, Tulcea

Un adevărat mic muzeu al satului, Gospodăria este o sinteză a vieții oamenilor din regiunea nordului Dobrogei, ilustrând traiul unei familii medii (nici prea bogată, nici prea săracă).
Ansamblul arhitectural cuprinde casa cu chiler şi anexele gospodărești: grajd, șoproane, bucătăria şi cuptorul de vară, porumbarul, fântâna; sunt prezentate unelte şi instalații tehnice utilizate în practicarea ocupațiilor şi meșteșugurilor.

Gospodăria țărănească de la Enisala, Tulcea

Casa are peste 100 de ani vechime. Este construită din pământ și învelită cu stuf, materialul tradițional, specific pentru acoperiș, ceea ce o face un loc răcoros vara și călduros iarna.
Podelele sunt din pământ, colorat (odinioară) cu o soluție obținută prin macerarea cojilor verzi de nuci, a cărei utilizare avea și rolul de a igieniza spațiul de locuit, datorită conținutului de iod.

Gospodăria țărănească de la Enisala, Tulcea

Ansamblul arhitectural cuprinde: casa cu chiler si câteva din anexele tipice pentru o gospodărie din aceasta zona: bucătăria si cuptorul de vara, grajdul pentru animale, porumbarul, șoproanele, fântâna.
Planimetria casei este cea tradiționala: cu tinda centrala si doua camere.

Gospodăria țărănească de la Enisala, Tulcea

Anexele gospodărești au fost reconstituite si au devenit acum spatii de reprezentare a colecțiilor. Pot fi văzute: instrumentar agricol, căruțe pictate, tipic dobrogene; unelte pescărești, scule si produse de dogărie, fierărie, albinărit, olărit, instrumentar pentru industria casnica textila.