Gheorghe Iliescu-Călinești, Argeș. Marele reprezentant al sculpturii avangardiste

Gheorghe Iliescu-Călinești (1932 – 2002) a fost un sculptor român, reprezentant al sculpturii avangardiste.
Tatăl său era cioplitor în lemn (ajuns renumit pentru că sculpta cu mult har catapetesme de biserici, pe care le picta Iosif Keber), astfel că Gheorghe Iliescu a învățat încă din copilărie tainele acestui meșteșug.
După ce a absolvit școala primară din comuna natală și Liceul N. Bălcescu din Pitești, a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu din București, secția Sculptură, la clasa profesorului Corneliu Medrea, pe care a absolvit-o în promoția 1959.

Dumitru Iliescu, tatăl sculptorului Gheorghe Iliescu-Călinești
Dumitru Iliescu, tatăl sculptorului Gheorghe Iliescu-Călinești

Prima expoziție personală a artistului, care l-a și consacrat, a avut loc în anul 1966, la Sala Dalles din București, unde i s-a acordat premiul cel mare al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Gheorghe Iliescu-Călinești, Argeș

Dintre cele mai importante lucrări ale artistului pot fi amintite următoarele: Legenda Dochiei (sculptură în piatră, expusă în Parcul Herăstrău), Evoluţie (sculptură în piatră, expusă la Caracal), Crucifix (sculptură în lemn, expusă Krapina, Serbia), Fereastra (sculptură în lemn, expusă la Oronsko, Polonia), Familia II (sculptură în lemn, expusă la Palm Beach, Florida), Captarea razelor (sculptură în piatră, expusă la Arad), Sfinx (sculptură expusă la Măgura Buzăului), Oameni ai pământului (şase piese sculptate în piatră, Piteşti), Iancu de Hunedoara (sculptură în bronz, expusă la Hunedoara), Pasăre în zbor (sculptură în bronz, expusă la Bucureşti), Familia (sculptură în bronz, 2000, Topoloveni), Nodul generaţiilor (sculptură în marmură, 2001, expusă la Piteşti), Timpul (Monumentul Brâncuşi de la Craiova).

Gheorghe Iliescu-Călinești, Argeș

De-a lungul carierei sale, Gheorghe Iliescu-Călineşti, a participat la diferite expoziţii, desfăşurate în mai multe ţări ale lumii precum: Belgia, Italia, Iugoslavia, Germania. Grecia. Turcia, Spania, SUA, Austria, Brazilia.

Dintre cele mai importante expoziţii la care a participat pot fi amintite: Bienala Tineretului de la Paris (1967), Bienala Tineretului „ Danubius” de la Bratislava (1968), Bienala de la Veneția (1972), Bienala de plastică mică de la Padova (1977), bienala de la Budapesta (1978). La aceste expoziţii lucrările sale au fost apreciate şi premiate, cele mai semnificative distincţii fiind, Diploma de onoare a Quadrienalei de Artă Decorativă de la Erfurt-Germania şi Premiul Academiei Române pe anul 1993.