Gheorghe FIKL, pictor

Gheorghe Fikl s-a născut in anul 1968, la Timişoara.

A studiat la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca şi la Universitate de Arte Plastice a Universităţii de Vest din Timişoara. Lucrarea sa de absolvire din 1998 este de atunci expusă permanent la Universitate.

Am început cu rușii. Cu Șișkin, cu Levitan, cu realiștii, m-am dus apoi spre Renaștere, am revenit apoi la expresionism, la Francis Bacon… tot amestecul, așa cum am dat de ei, nu am urmat o cronologie prea sănătoasă. Am construit și am învățat de la ei. Dar nimic nu s-a comparat cu a-i vedea în muzee. Țin minte că în călătoriile mele mergeam la muzee și mă opream în fața câte unei lucrări, iar afară prietenii mă așteptau cu orele…” Gheorghe Fikl

A expus in galerii din Timisoara si Bucuresti, New York, Luxemburg si Londra, precum si la Muzeul National Ajuda în Portugalia – un spatiu care a prezentat artisti de talia lui Joan Miro sau Joana Vasconcelos.

Artistul este un privilegiat că se poate exprima. De multe ori când pictez, dacă aș începe să gândesc mult prea logic sau mult prea realist, mi s-ar bloca mâna și nu aș mai ști să dau acele tușe care-mi ies natural. Fiindcă astea nu vin dintr-o învățare, ci dintr-un destin. Nu e suficient să știi să pictezi, să faci pictură de dragul picturii, ci trebuie să știi și ce să pictezi ca să spui ceva, dacă simți cu adevărat nevoia să te exprimi! Că tu poți face lucrări spectaculoase, vandabile, comerciale, dar asta este o altă treabă. Dacă vorbim de artă, aia e revelată.” Gheorghe Fikl

Cu expoziţii personale în România, precum și la New York, Luxemburg și Lisabona, lucrările sale fac parte din importante colecții private țară și străinătate – în Statele Unite, Portugalia, Franța, Andora, Luxemburg, Germania și Marea Britanie, incluzând colecția Prințului de Wales, Fundația Bonte și Fundația Maria Nobrega.