Gara Fluvială din Brăila

Gara Fluvială din Brăila, cunoscută și sub denumirea de Căpitănia Veche, o clădire impunătoare construită de cunoscutul arhitect Anghel Saligny, situată la nr. 4 pe strada care îi poartă numele, este locul din care porneau odinioară la drum navele ce străbăteau cursul Dunării.
Gara în care se adăposteau pasagerii a fost proiectată de către marele arhitect pentru a semăna cu un vapor de epocă și, mai apoi, a fost construită între 1904 și 1906.

La parterul clădirii erau incluse două săli de așteptare, pentru clasa I și clasa a II-a, o casă de bilete și o toaletă publică, în timp ce etajul era destinat Biroului Hidrografic Român, biroului căpitanului de port și biroului reprezentantului autorității navale.
Atunci când a început să fie folosită, Gara fluvială din Brăila era plină de pasageri, la orice oră din zi şi din noapte.

Erau prezente toate categoriile sociale, de la cei îmbrăcați bine şi până la cei care îşi luaseră toate papornițele pentru a se duce la rudele lor.
Importanța gării a început să dispară treptat, odată cu construirea primelor căi ferate şi a primelor şosele.
Astfel, la mijlocul secolului al XX-lea, numărul pasagerilor scăzuse drastic, iar în anul 1995 a fost anulată ultima cursă, care ducea la Galați, pentru că nu a existat niciun călător.