Friedrich Ritter BÖMCHES VON BOOR, pictor, grafician

Friedrich Ritter Bomches von Boor s-a născut la data de 27 decembrie 1916, în Braşov, Romania, si a încetat din viata in data de 2 mai 2010. S-a născut în familia unui armurier cu descendență nobilă (se trăgea din baroni).

Din anul 1978 a obținut cetățenia Republicii Federale Germania.

În perioada cât a stat în Brașov, Bömches a trăit modest. Picta numere de bicicletă, scria pancarde si panouri de protecția muncii, vopsea gardul casei. Acasă, însă, în atelierul său, comparat adesea cu cel al lui Tonitza, picta tablourile sale de suflet.

Studii cu Hans Eder, Matiss Teutsch şi Fritz Kimm, fiind influenţat de Bosch, Goya, Munch şi Bacon, opera grafica de Kokoschka.

Calatorii de studii in Rusia, Ungaria, Bulgaria, Germania, Cehoslovacia, Austria, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Belgia, Turcia, Grecia, SUA, Anglia, Irlanda, Norvegia, Egipt, Israel, Kenia, Tunisia, etc.

A debutat expozițional în anii celui de Al Doilea Război Mondial (1943). După război a fost deportat în Uniunea Sovietică (1945-1950). În perioada postbelică s-a afirmat ca unul dintre cei mai importanți continuatori ai tradiției artistice brașovene.

În 1941, pictorul a fost trimis pe front. La scurt timp după întoarcerea din război, în 1945, a fost deportat pentru cinci ani în Krivoirog, un lagăr de muncă din Rusia, împreună cu alte mii de saşi din Transilvania. Seful lagărului auzise de talentul lui şi i-a cerut să-i facă şi lui un portret. Braşoveanul l-a pictat aşa cum i-a ordonat: stand în cadă, cu pistolul ridicat şi cu ceasul de la mană afişat ostentativ. Aceşti 10 ani teribili de război şi muncă silnică şi-au pus amprenta pe temele artistice ale lui Bömches.

Din 1943 a fost membru al Camerei de Cultura al Grupei Populare Germane din Romania, iar din anul 1950 membru al Uniunii artiştilor plastici din Romania, 20 de ani in conducerea Uniunii Artiştilor din Romania, filiala Braşov, printre altele in juriul national.

Raoul Șorban (1912-2006), comenta astfel opera lui Fr. von Bömches (mai ales cu referire la „perioada românească”, adică de până pe la 1978): „Tehnica desenelor lui dă impresia vitezei. Instrumentele sale compun rapid furtuni de sentimente, o invazie de viziuni. Liniile aleargă vertiginoase, alunecă într-o vâltoare, traversează spații, uneori în evoluții delicate, alteori, brutal îngroșate de uneltiri obscure.”

Iar Camelia Onciu, ziaristă și critic de artă, a declarat mai scurt și mai tranșant: „Cel mai mare grafician al lumii e brașovean: [Friedrich von Bomches]” (ziarul Monitorul Express, 11 iunie 2006).

Colecții particulare din Romania, Germania, Austria, Elveția, Italia, Suedia, Norvegia, Belgia, SUA ş.a.m.d.

Lucrările sale se găsesc in toate muzeele din Romania; Muzeul Suermondt-Ludwig din Aachen; Muzeul Castelului Homburg din Numbrecht; Muzeul Castelului Horneck din Gundelsheim; Muzeul Canton din Ohio, SUA.

A fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural cl. a IV-a, Crucea de Merit cl. I, medalia de aur Scwarzenberger Hochzeistaler